При планирано секцио почина родилка. Бебето е в кома

Родилка е починала, а бебето й е в кома след планирано секцио на 26 юли в Плевенската университетска болница.
38-годишната Маргарита трябвало да роди първото си дете – момченце, във Втора база на Университетската болница. Ден преди плановото секцио медицинските прегледи показали, че е напълно здрава, разказват близките й, съобщава dariknews.bg
Въпреки това малко след предполагаемото начало на операцията лекарите им казали, че се борят за живота на жената, а бебето ѝ било в кома заради задушаване. От болницата обясниха пред NOVA, че няма да коментират случая преди да излязат резултатите от аутопсията.
В очакване на първородния си син, Владислав и Маргарита се оженили миналата седмица. „Четири дни преди фаталната дата подписахме граждански брак, има медицинско свидетелство, че е напълно здрава”, разказва Владислав Якимов. А ден преди операцията го потвърдили прегледите в болницата, твърди Владислав.

[ad id=“225664″]
На 26 юли в 09:00 часа сутринта близките се събрали да чакат раждането. „Докато чакахме, лекарите излязоха да кажат на останалите хора, че трябва да изчакат, защото има операция секцио, при която има проблем с упойката. В 10 без 10 група лекари извадиха детето ми на ръце, тичайки с изкуствено дишане. Детето ми се е задушило, ако това не е лекарска грешка, тогава е убийство. Страх ме е да го кръстя, още не е записан… прогнози никакви, ако оживее – ще е увреден”, заявява Владислав.
Лекарите завели близките да видят какво се случва с бебето, а през това време носилката с Маргарита била готова да я закара в интензивното отделение. „Казаха, че там е издъхнала, а това не е вярно, защото, когато минаваше покрай нас носилката, майка ѝ я докосна и тя беше студена. Ние не видяхме никъде кислородна маска, докато уж се бореха за живота ѝ”, разказва Владислав.

[ad id=“236993″]
„Потвърждаваме за такъв случай. Съболезнования на близките. Веднага е назначена аутопсия, няма до момента жалба от близките. Борили са се едни от най-опитните реаниматори, но не са успели”, заяви Момчил Цветков, пиар на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен.
Прокуратурата в Плевен е образувала досъдебно производство по случая. „Ще бъдат събрани доказателства за евентуално причиняване на смърт по непредпазливост на лекарите, които са били длъжни да извършат медицинските действия. Това не е нормален изход от едно раждане и затова ще има проверка”, заяви Ваня Савова, административен ръководител на Окръжната прокуратура в Плевен.


image0 (9K)