При изгаряне поливайте раната с хладка вода

Внукът ми, който е на две години, се изгори на горещата ютия – започна да вика и да плаче силно. Снахата се разстрои много и в паниката си започна да духа изгорената му ръчичка. Разбира се, и всички останали се притеснихме много и не знаехме какво да правим. Заведохме детето в “Спешна помощ”. Лекарите се отнесоха много професионално – обработиха раната, превързаха ръката на детето. Казаха ни, че е препоръчително да се окаже първа помощ в такива случаи веднага, след като детето е получило изгарянето.

Неделина Желязкова, гр. Сливен

Какво трябва да направим вкъщи, когато детето се изгори?

Ето и отговорът на специалисти:

Всеки човек поне веднъж в живота си е получавал някакво изгаряне. А децата на възраст от една до четири години са в специалната рискова група. Лекарите разграничават четири вида изгаряния: термични, химически, електрически и слънчеви (радиация).

Повече от 90% от децата страдат от термични изгаряния. Самите изгаряния също се разделят на четири степени. Това е необходимо да знаете, за да окажете правилно първа помощ. И така, първата степен е, когато е засегнат повърхностният слой на кожата.

При такова изгаряне се появява зачервяване, леко подуване и болка. Втора степен – по кожата се появяват малки и по-големи мехурчета, пълни с течност, има остра болка и парене. Трета степен – разрушават се дълбоките слоеве на кожата. Засегнатите тъкани умират.

Появяват се рани и кървави мехурчета. И накрая, четвърта степен – меките тъкани са овъглени, сухожилията, мускулите и костите са увредени. Съдейки по описанията, детето ви е получило изгаряне от първа или втора степен. В този случай на термично изгаряне трябва внимателно да освободите детето от дрехите и да изплакнете мястото на изгаряне с хладка, но не ледена вода, за около 15-20 минути.

Подсушете мястото на изгаряне със стерилна превръзка, превържете го също със стерилен бинт и му давайте да пие колкото се може повече течности. За предпочитане обикновена вода. Трябва ясно да се разбере, че е необходимо да потърсите помощ в медицинско заведение, когато детето получи изгаряния.

Blitz.bg


image0 (9K)