При голям интерес премина организираният от Сдружение „Тенис клуб „Симитли 2017” „Фестивал на традиционните български игри“

При голям интерес премина организираният от Сдружение „Тенис клуб „Симитли 2017” „Фестивал на традиционните български игри“. Събитието се организира по проект „Лятна младежка академия за здравословно хранене”, финансиран от Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10А от Закона за хазарта за 2020 година на Министерството на младежта и спорта, Договор №25-00-40/25.06.2020 г.

„Чрез традиционните игри успяхме създадем един празник, който стимулира младите хора да се забавляват, като участват в различни състезания по народна топка, надбягване с чували, сляпа баба, дърпане на въже, скачане на въже и много други. Целта ни бе да покажем на участниците, че могат да поддържат физическа активност и да се забавляват, чрез лесни и общодостъпни игри, а не само чрез посещение на фитнес и спортни зали”, коментира ръководителят на проекта Иван Иванов.

Според екипа на сдружението инициативата е помогнала на младите хора да разберат, че чрез малко позабравените традиционни игри могат да се развият редица физически умения като: ловкост, бързина, сила, издръжливост, упоритост, борбеност, умения които биха могли да им помогнат в изграждането им като социално отговорни и ангажирани граждани на нашето общество.

Участниците във фестивала, а и всички, които проявиха интерес към инициативата успяха да разгледат и информационния щанд, подготвен от сдружението, като всеки получи малка книжка с описанието и правилата на игрите, за да може да продължи да ги практикува и занапред. Книжката освен описание на игрите, съдържа и основни принципи и действия, които всеки следва да спазва при здравословното хранене, както и основни упражнения, които могат да бъдат практикувани без това да изисква специално място или предварителна подготовка.