Приятна изненада – от спагетите не се дебелее, даже се отслабва!

Когато става дума за отслабване, макаронените изделия попадат сред първите в списъка на забранените изкушения. Ново проучване обаче установи, че при подходящи условия те могат да ни помогнат да поддържаме здравословно тегло.

Може да сте забелязали, че в последните години се случва една тиха революция, свързана с храната. Традиционните „злодеи“ на здравословната диета – масло, сол, яйца – се изкарват невинни от нови изследвания, които оспорват официалните препоръки за хранене. пише Science Alert, цитиран от „Обекти“.

А сега учените ни казват, че няма смисъл да избягваме тестените изделия.

Нека все пак е ясно – никой не казва, че трябва да се тъпчете с масло, спагети със сметана и солени яйца. Старата поговорка „всичко с мярка“ никога не е била по-уместна.

Както обясняват учени от института Neuromed, когато се яде като част от здравословната средиземноморска диета, пастата е приятел в борбата с килограмите.

„В популярните възгледи, макаронените изделия се смятат за неподходяща храна, ако искате да отслабнете. Това кара много хора напълно да си ги забраняват“,– казва Личия Яковело, един от членовете на екипа.

„В светлината на това изследване, подобно отношение не е правилно. Говорим за фундаментален компонент от италианската средиземноморска традиция и няма причина той да се избягва.“

Яковело и колегите ѝ работят със случайна извадка от 14 402 участници на възраст над 35 от региона Мализе в Южна Италия. Друга група от 8964 участници на възраст над 18 са подбрани от цяла Италия и анализирани отделно.

Размерът на порциите се взема предвид, а участниците са запитвани дали спазват определена диета или храната, която са яли в последните 24 часа се различава от нормата. Измерва се теглото, височината и обиколката на кръста и ханша.

Не само, че изследването не открива никаква връзка между консумацията на макаронени изделия и наднорменото тегло, а тъкмо обратното – почитателите на пастата се оказали по-слаби.

Има обаче някои важни уговорки – най-важната от които е, че консумацията на паста и здравословното  тегло е свързана с придържането като цяло към средиземноморския начин на хранене. „Средиземноморската диета“ се състои от храни, богати на сложни въглехидрати и фибри – бобови и зърнени храни, ориз, зехтин, домати, сирене, чесън, риба.

Което ще рече, че хората, поддържащи здравословно тегло и похапващи паста, като цяло са се хранели балансирано и здравословно, и гарнират пастата с рибни и зеленчукови ястия, а не със сметанови сосове и месо в огромни порции.

Размерът на порциите също е скромен – пастата е по-скоро гарнитура, а не основно ястие, което е традиционно за средиземноморския начин на хранене. На участниците били раздадени илюстровани брошури, които да им помогнат да докладват по-точно размера на порциите. Най-голямата от избираните порции била 86 грама.

Затова в крайна сметка, тези резултати не са изненадващи. Яжте си паста спокойно, ако по принцип се храните балансирано и здравословно. Тези добри въглехидрати ще ви засищат, което ще ви помогне да намалите калориите, ако го правите, както трябва.


image0 (9K)