Причини за косопада при мъжете и жените

Грижите за косата са от първостепенно значение. А косопадът е проблем, с който почти всеки човек се сблъсква на определен етап от живота си.

[ad id=“225664″]

Жизнен цикъл на косата

Продължителността на живота на един косъм е средно между 2 и 6 години. Косменият фоликул е жив и динамичен орган, който се развива в различни цикли през цялото си съществуване. Жизненият цикъл на косата преминава през три последователни фази:

1. Фаза на растеж (анагенна фаза) – матриксните клетки се делят интензивно, като по този начин изграждат косъма и епителната обвивка. По време на тази фаза косата пораства с 1 – 1.5 см на месец. Тази фаза продължава обикновено около 2 до 6 години (средно 3 години).

[ad id=“263680″]

2. Преходна фаза (катагенна фаза) – клетъчното делене спира и косменият фоликул се придвижва нагоре към повърхността. Космената луковица се кератинизира. Тази фаза продължава приблизително 3 седмици.

3. Фаза на покой (телогенна фаза) – предхожда фазата на елиминация. Косъмът в тази фаза е постепенно избутан от заместващия косъм. Тази фаза продължава приблизително 3 месеца. В тази фаза космената луковица подновява активността си. Новият косъм замества елиминирния косъм на същото място и преминава през същия цикъл на развитие.

[ad id=“236993″]

Фактори, влияещи върху циклите на косата:

• Генетични фактори
• Хормонални фактори
• Хранене
• Физиологични и физически фактори

[ad id=“236999″]

Видове косопад

Падането на 50 до 100 косъма на ден е нормално. Бройка, надвишаваща тази, се определя като „оредяваща коса“. Има два вида алопеция (косопад):

• Андрогеният или косопадът от мъжки тип е програмиран така, че да бъде постоянен. Това е хроничен тип оредяване на косата, което става видимо първоначално с оголване на слепоочията, след което продължава нагоре към върха на главата, докато остане коса само около ушите и в долната част на темето.

[ad id=“237001″]

При хора, страдащи от този тип алопеция, анагенната фаза е по-кратка, резултатът от което е преждевременно намаляване на косата. Характеризира се с намаляване на космения диаметър и увеличаване процента на много фина коса. Освен това, забавянето между падането на косата и растежа на новата коса става по-голямо.

Този вид алопеция засяга по-често мъже (30% от 30-годишните, 40% от 40-годишните и 85% от 65-годишните мъже), въпреки че малък процент от жените също могат да бъдат засегнати.

• Реактивният косопад е временен и се проявява чрез намаляване обема на косата. Може да продължи няколко месеца. Този вид алопеция засяга главно жените.

[ad id=“238430″]

Причини за косопада

• Косопадът при мъжете е генетично програмиран. Той е резултат от влиянието на ензим (5-a редуктаза), който влияе върху тестостерона. Този тип косопад също зависи от средата, обкръжаваща космената луковица, и особено наличието на капиляри и съединителна тъкан. Тяхното състояние се влошава с възрастта, което води до неблагоприятно развитие на космената луковица.

• Косопадът при жените може да бъде предизвикан от външни и вътрешни фактори: начин на живот (стрес, замърсяване, диети), хормонални промени, биологичен часовник (сезонни промени, стареене), употреба на неподходящи продукти, прием на лекарства…

Източник: highviewart.com


image0 (9K)