Причините за честото главоболие

Главоболието е  често срещано страдание, но най-вече се среща при жените.

Причините могат да  са много и различни и да се лекува по различен начин.

Понякога е безобидно и се дължи просто на преумора, друг път е знак за настинка или за сериозно заболяване.

По природа главоболието е отговорът на тялото към физически и емоционален стрес.

Този стрес може да накара мускулите във врата и главата да се съкращават и по този начин да доведат до т.нар. тенсионно (причинено от напрежение) главоболие.

Може да накара кръвоносните съдове да се свият и по-късно да се разширят, което предизвиква мигрени или главоболия вследствие на промените в кръвното налягане.

Ако болката е:

Челото и около носа

Най-вероятно са синусите. Ако продължи и след като хремата е излекувана, консултирайте се с лекар, за да не се стигне до хроничен синузит.

Клъстерно главоболие

Тези главоболия се срещат доста по-рядко от мигрените. Те са страдание при млади хора, обикновено мъже. Тези мъчително тежки, пронизващи главоболия, обичайно са разположени зад едното или другото око и често са придружени от зачервяване и сълзене на окото, както и от запушване на едната ноздра. Горният клепач може да провисне, а зеницата да промени размера си. Обикновено са по-кратки и по-интензивни от мигрените.

Тензионно главоболие

Най-разпространеният вид главоболие е това от тензионен тип.  При него болката е тъпа, натискаща или стягаща непулсираща – тя е лека до умерено силна. При някои хора причината за появяването му е стягане на мускулите на задната част на врата или около главата. Но виновници могат да бъдат също емоционалният и умствен стрес, неудобното положение на тялото и врата, тревожността, гладът, недостатъчната почивка или преумората. Ежедневният стрес може да доведе до хронично тензионно главоболие.

Хронично ежедневно главоболие

Човек, който страда от главоболие поне 15 дни в месеца, има хронично ежедневно главоболие (ХЕГ). ХЕГ не е специфичен вид главоболие, а по-скоро описателен термин, който се използва за различни видове главоболие. Понякога може да се причини и от прием на болкоуспояващи.

edna.bg


image0 (9K)