Присъдиха Нобел за разгадаването на биологичния ни часовник

Нобеловата награда за физиология или медицина за 2017 г. е присъдена на трима американци – Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг, съобщиха от Нобеловия комитет. Те са удостоени с наградата за „тяхното откритие на молекулярни механизми, контролиращи циркадианния ритъм“.

[ad id=“225664″]

Според комитета тримата учени са успели да проникнат в биологичния часовник на организма и да обяснят как работи. Техните открития обясняват как растенията, животните и хората адаптират биологичния си ритъм, така че да е в синхрон с ритъма на денонощието.

Биологичният часовник контролира циркадианния ритъм и представлява взаимодействащи си молекули в клетките. Биологичният часовник ни помага да регулираме съня, храненето, кръвното налягане и хормоните.

[ad id=“237001″]

Джефри Хол е роден през 1945 г. в Ню Йорк, САЩ. Получава докторска степен във Вашингтонския университет в Сиатъл през 1971 г. Майкъл Росбаш е роден през 1944 г. в Канзас сити. Завършва докторат в Масачузетския институт за технологии през 1970 г. Майкъл Йънг е роден през 1949 г. в Маями. Получава докторска степен в Тексаския университет в Остин през 1975 г.

източник: Марица


image0 (9K)