Пристигна първата доставка на „Модерна“, Борисов нареди незабавно ваксиниране

Първата доставка от 2400 дози на ваксината срещу Covid-19 на американската фармацевтична компания „Модерна“ пристигна в България. Това обяви по време на днешното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов. Той разпореди на здравния министър ваксините да се поставят своевременно, предаде БНР.

„С идването на следващия ден трябва да започва ваксинирането. Да няма такива оправдания „ами останаха две, вместо да ги хвърлим…“, да, по-правилно е вместо да се хвърлят, да се поставят. Но на следващия в списъка, а не подобно случаи, каквито имахме. Колкото по-рано свърши пандемията, толкова по-добре, защото на месец се харчат огромни пари“, каза Борисов по повод случая с ваксинираните общински съветници в Сандански, които бяха имунизирани, защото нямало повече желаещи медици на първа линия.

Страната ни е поръчала общо половин милион дози от ваксината на „Модерна“. Основното количество се очаква да пристигне у нас през месеците април и юли, като е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на компанията.

„БулБио“ е единственото определено място за доставката на ваксината на „Модерна“ у нас по договора, който е сключен между Европейската комисия и компанията производител. Препаратът е по-лесен за съхранение от този на „Пфайзер“ и „Бионтех“. Ваксината на „Модерна“ се съхранява при температура от минус 20 градуса, а след изваждане от фризерите може да се съхранява на температура от 2 до 8 градуса до 30 дни, съобщи преди дни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„Всички РЗИ-та така или иначе разполагат с хладилници, тъй като от 2 до 8 градуса е стандартното съхранение на всички ваксини, така че по отношение на разпределянето и съхранението няма никакви проблеми“, посочи той.

Борисов ще обсъди утре с Националния оперативен щаб данните за заболеваемостта у нас и необходимостта мерките да бъдат променени: „Всеки ден задържане означава допълнителни огромни пари, които вървят по посока на туризма, в туроператорски и какви ли още не бизнеси, с живи пари се подпомагат, а никъде не са планирани“, каза премиерът на правителственото заседание.

На него социалният министър Деница Сачева докладва, че са осигурени нови 40 милиона лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за мярката за запазване на заетостта 80 на 20, която действа в туризма и транспорта. По думите й така програмата се обезпечава до края на месец март, а запазените по нея работни места до момента са над 26 000.

 


image0 (9K)