Природният газ поевтинява, парното и тока- не

КEВР утвърди по-ниска цена на природния газ – намалението е с 27 лева за 1000 куб. метра. Намалението ще усетят най- вече промишлените консуматори, то се изчислява на около 5%.

„Няма да има промяна в цената на парното“, съобщи председателят на регулатора Иван Иванов.

„Тази цена, която ще влезе в сила от 1 октомври, се съпътства и от промяна в мрежовите услуги, защото влиза в сила нов входно-изходен тарифен модел. Тарифите, които вече бяха оповестени от „Булгартрансгаз“, предвиждат известно увеличение на цените за достъп и пренос, като това увеличение е най-голямо именно към потребители, които имат неравномерно сезонно потребление на природен газ“, смята Иванов.

[ad id=“225664″]

Според Иванов,  топлофикациите са най-силно засегнати, защото те имат потребление на природен газ преди всичко през есенно-зимния сезон. И още-  изчисленията показвали, че това води до увеличение на разходите за мрежови услуги с повече от 2,5 на сто.

„Това означава, че сумарното изменение е под 5 на сто и няма основание КЕВР да коригира цените на топлинната и високоефективна електрическа енергия“, допълва председателят на КЕВР.

Източник: dir.bg


image0 (9K)