Принц Чарлз зове англичаните да излязат на полето, щом няма българи

„Принц Чарлз зове англичаните да излязат на полето, щом няма българи“, пише „24 часа“. Лондон въвежда визи за европейци въпреки острата липса на работници. Обсъждането в долната камара на британския парламент е преминало при разгорещени спорове, тъй като ще засегне сектори, в които се разчита най-вече на източноевропейци, респективно – на българи, пояснява вестникът.

Долната камара на британския парламент одобри принципно въвеждането на нова визова точкова система от догодина, която ще важи и за европейските граждани. За да получат трудова виза, те ще трябва да имат предложение от работодател със заплащане минимум 25 600 лири на година, да владеят добре английски език и да работят в сектори с недостиг на работна ръка.

Обсъждането на законопроекта премина при разгорещени спорове, тъй като ще засегне сектори, които традиционно разчитат на източноевропейци за тежка и по-нископлатена работа – медицински сестри, работещи в старчески домове и ферми, сред които и много българи.

Опозицията призова правителството да преосмисли системата, преди да я въведе окончателно, тъй като епидемията от коронавирус е показала колко са необходими и по-малко платените работници в здравеопазването и социалните грижи. Не може в четвъртък вечер да излизате и да им ръкопляскате, че се борят с епидемията, и в понеделник да им казвате, че не са добре дошли в тази страна, каза Ник Томас-Симъндс, депутат от Лейбъристката партия. Той нарече голямо лицемерие случващото се спрямо 180 000 европейци, които работят в здравеопазването на Англия и Уелс.

Междувременно принц Чарлз призова англичаните да се включат в правителствената инициатива за създаване на “сухопътна армия” за събиране на реколтата по примера на британските жени по времето на Втората световна война. В специално обръщение от градината си той заяви, че последните месеци са показали, че храната е ценна и не може да се приеме за даденост.

Заради епидемията повечето от българите и румънците, които са 90% от трудещите се в английски ферми, отказаха да пътуват това лято до  Великобритания. В момента се търсят около 70 000 сезонни работници.

След призив към останалите без работа англичани да излязат на полето около 30 000 заявиха интерес, но по-малко от двеста го направиха. Стотици се оплакаха от твърде тромавата система за кандидатстване, изискваща да изпращат няколко видеоклипа с отговори на въпроси защо са мотивирани да работят тази работа. Освен това мястото на труд било отдалечено от техните домове, което означавало да живеят на каравани и да плащат за тях, както правят чуждите работници.


image0 (9K)