Приключи изслушването на Гешев за главен прокурор. Протестите продължават

„Хората имат право да протестират, но се извинявам на българските граждани, които заради мен не могат да стигнат до работните си места.“ Това каза кандидатът за главен прокурор Иван Гешев по време на изслушването си пред Пленума на ВСС, предаде репортер на Агенция „Фокус“, което приключи в 18.30 часа.

Изслушването, което започна в 10.00 часа, продължава вече над 8 часа, с две кратки почивки.

Продължават протестите срещу и в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.

Ключовото кръстовище „Орлов мост“ все още е блокирано от недоволните от издигането на кандидатурата на Гешев. Протестиращите не допускат преминаването на пътни превозни средства, с изключение на линейки.

„Нашето дело е право, ние ще победим”, гласи плакат, поставен на една от опънатите на мястото шатри. Полицейското присъствие в района продължава да е засилено. Броят на протестиращите остава същият, какъвто беше и по-рано през деня.

Протестиращите в подкрепа на кандидатурата на Гешев започнаха да намаляват, но ул. „Екзарх Йосиф“ остава блокирана. Полицейското присъствие в района също е засилено. В рамките на протеста подкрепящите Гешев направиха заявка, че ще останат до избора на главен прокурор.

В отговор на въпрос дали хората в протестите по собствена преценка да считат, че има нещо нередно в избора му или имат възражения по повод номинацията на неговата кандидатура, Гешев отговори: „Ще кажа откровено, че не всичко е резултат от политически натиск. Моят личен анализ се дължи на много фактори. Дължи се на засегнати икономически, политически интереси. Дължи са на идеологически причини“, каза Гешев.

По думите му хората на протестите могат да вярват, че покуратурата е империя на злото.

https://www.facebook.com/legalworld.bg/videos/2435688163340328/

„Те имат право на мнение, просто трябва да спазват закона. Сега прочетох, че са блокирани централни софийски булеварди. Това едва ли може да се случи в някоя демократична страна. Лично аз ще кажа, че тези хора имат право да протестират. Ще кажа и нещо друго, че законът трябва да се спазва. Ще кажа и трето, че се извинявам на българските граждани, които заради мен не могат да си стигнат до работните места, детските градини и до училището да си вземат детето, защото съм сигурен, че друг няма да се извини“, каза още Гешев.

През годините държавата се държи с прокуратурата като малолетно дете, на което трябва да назначи настойник, каза още Иван Гешев.

„Истината е, че през годините с изключение на г-н Цацаров, който е наказателен съдия, частично изключение, в голямата си част са главните прокурори са извън професионалната общност. Мнението ми като обикновен магистрат и на колеги, с които съм говорил е, че през годините държавата се държи с прокуратурата като малолетно дете, на което трябва да назначи настойник“, изтъкна още Гешев.

Той коментира и публикации, че е подкрепен от чистачката и шофьора в институцията, която работи. „Гордея се, не се срамувам, защото за мен служителите са част от всеки един екип. Не правя разлика между магистрат и служител“, подчерта Гешев.

 


image0 (9K)