Приключи един много успешен, стратегически проект за Стара Загора

На 30 април приключи един много успешен, стратегически проект за Стара Загора. На ключово място в града една стара и неугледна сграда грейна с нов, модерен облик. Официалното ѝ откриване се състоя на 27 януари 2014 г.

Бившето кино „Жельо Диманов“ се рушеше необитаемо и от години старозагорци го подминаваха с носталгия. След реконструкцията му там се заселиха ентусиазирани, усмихнати, интелигентни и изключително работливи млади хора, които положиха старта на една прекрасна инициатива – Международен младежки център (ММЦ).

На 24 април 2017, в ММЦ Стара Загора отчетоха резултатите по Проект BG 06-101 за изминалите оттогава три години. Центърът направи изключително много за младежите в региона. Проектът се осъществи с бюджет 1 395 379 евро, с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез механизма на Европейските икономически пространства и бенефициент Община Стара Загора.

Проектът приключва успешно на 30 април 2017 г.

Създаването на Международен младежки център в Стара Загора – един от най–големите областни градове в България, е от изключителна важност за повишаване на личностното развитие и насърчаване на творческите изяви на младите хора, включително тези в риск и неравностойно положение. Чрез неформалния образователен профил на Центъра, като инструмент за социално включване, целевата група вече обхваща около 700 младежи, от които 253 успешно обучени в различни области. Развиването на международните партньорски отношения даде възможност за обогатяване дейностите и постигане на международни стандарти при реализирането на младежката работа. И признанието не закъсня.

В началото на 2017 г. със специален Знак за качество е отличен ММЦ Стара Загора – единствен от всичките 4 новосъздадени подобни институции в България – в Добрич, Пловдив, Враца и тук. Работата на старозагорския екип е оценена от международна комисия от Европейския Департамент за младежки дейности. Това признание е знак за престиж и отваря нови възможности към следващи европроекти. Официалното връчване на Знака за качество ще се състои на 16 май 2017 г.

Посланието на медиаторите от Центъра е „Ти можеш!“. Тази ключова фраза е в основата на всичко, което се прави за младите хора и е насочена към възрастовата група на 15 – 29-годишните, които вече разпознават институцията като СВОЕТО МЯСТО.

След приключване на Проект BG 06 г-жа Иванка Сотирова, зам.-кмет на община Стара Загора, каза, че работата в ММЦ ще продължи, като финансирането е осигурено от бюджета на Община Стара Загора до края на 2017 г. Общинският съвет е гласувал при стартирането на Проекта неговата устойчивост в срок до 10 г. От МОН също са заинтересовани и са в контакт с Европейските структури за продължаването му по европрограми.

Ето кои заслужават аплодисментите за успеха на Проекта:

Екип на проекта:

Иванка Сотирова, Ръководител проект; Заместник–кмет „Хуманитарни дейности“ към Община Стара Загора

Георги Симеонов, Координатор международни отношения; Директор на дирекция „Устойчиво развитие и европейска интеграция“ към Община Стара Загора

Пенка Чавдарова, Координатор проект; Началник-отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ към Община Стара Загора

Пенка Донева, Технически сътрудник

Валентина Чуканова, Счетоводител

 

Екип на Центъра:

Весела Марева, временно изпълняващ управител на Международен младежки център – Стара Загора

Емилия Колева, Младежки работник

Нели Минева, Младежки работник

Пламена Иванова, Младежки работник

Моника Тодорова, Ромски медиатор

Здравко Тенев, Ромски медиатор

Ключовата фраза за Международния младежки център в Стара Загора е „Ти можеш!“


image0 (9K)