Предметите са същите. Учебниците са същите… Тогава, как да направим с децата това, което пролетта прави с черешите?

Приключва успешно проект НОЩ: „Децата по цял ден са в училище. Предметите са същите. Учебниците са същите… Тогава, как да направим с децата това, което пролетта прави с черешите?“

Клуб „Отворено общество“ Стара Загора приключва успешно проекта за Неформално Образование по Щастие /НОЩ/, изпълняван по програма „Дъга“. Това обяви на заключителна пресконференция в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора ръководителят на проекта и член на Управителния съвет на клуб Отворено общество Лена Драголова.

На нея присъства и екипа участвал в проекта д-р Дончо Донев и д-р Минчо Николов – експерти в областта на съвременната психология и Павлина Банева начален учител във Второ основно училище „П.Р. Славейков“ в Стара Загора.

В проекта са участвали 158 деца от втори и трети клас на Второ основно училище „П.Р. Славейков“, СУ „Максим Горки“, НУ „Димитър Благоев и СУ „Пейо Яворов“ град Чирпан.

pavlina baneva_resize

„Би било много хубаво този проект да влезе във всяко едно училище и всеки клас има такъв час по щастие. Този проект е ефективен и в останалите часове, тъй като това, което се учи в часа по щастие е как да се държим един към друг, как да се уважаваме и да зачитаме мнението на околните. „, коментира Павлина Банева.

В началото на новата учебна година проектът ще разшири своя обхват към по-широката общественост, специализираните организации и институции от област Стара Загора, пряко свързани с работата за деца, уточни Лена Драголова.

Въпреки различията на образователните системи, навсякъде по света 95% от поведенческите модели на човек се формират още в детската възраст. Неформалното образование по щастие е инвестиция в дългосрочното възпитание на бъдещи активни хора.

Последните проучвания продължават да нареждат България сред страните с най-нещастно население. От общо 158 държави в класацията на ООН за щастието, за 2016-та година България е на 105-то място. През 2015-та сме били на 134-та позиция.


image0 (9K)