Приемат заявления за помощ срещу доматения миниращ молец

Открита е процедура за прием на заявления по схемата за борба с вредител по доматите. Със средствата ще се компенсират разходите на зеленчукопроизводителите за закупуване на продукти за растителна защита срещу доматения миниращ молец.

206 земеделски стопани заявиха 1456,10 хектара за 2016 година по Схемата за държавна помощ срещу доматения молец. През миналата година за борба в вредителя по доматите са изплатени 1 990 235 лв. на 214 земеделски стопани.

Кандидатите трябва да представят отчетните документи за закупените и приложени продукти до 21 октомври. Срокът за сключване на договорите и за изплащане на помощта е 30 ноември, съобщават от Министерството на земеделието.

Общият бюджет по схемата за 2016 г. е в размер на 1 млн. лева. Със средствата се компенсират разходите на зеленчукопроизводителите за закупуване на продукти и средства за растителна защита срещу доматения миниращ молец.

Размерът на помощта за един кандидат за тази година ще се определи след администриране на допустимата за подпомагане площ. Когато сумата на заявените средства надхвърля размера на определения годишен бюджет, се определя коефициент на редукция, с който се преизчислява размера на помощта на всеки заявител.


image0 (9K)