Престъпна схема за производство и разпространение на контрабанден тютюн е разкрита при мащабна полицейска операция (Снимки)

При успешната реализация, проведена съвместно от служители на шест областни дирекции в страната, са задържани 14 души; на деветима са повдигнати обвинения.
Действията са реализирани от служители на ОДМВР – Стара Загора, СДВР, ОДМВР- Бургас, ОДМВР- Ловеч, ОДМВР– Русе и ОДМВР- Сливен.

[ad id=“225664″]

На 13 септември e проведена специализирана полицейска операция за разкриване и пресичане на престъпната дейност на лица, извършващи престъпления с акцизни стоки. Действията са реализирани от служители на ОДМВР – Стара Загора, СДВР, ОДМВР- Бургас, ОДМВР- Ловеч, ОДМВР– Русе и ОДМВР- Сливен. Операцията е резултат на проведени в продължителен период от време оперативно- издирвателни действия на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“  в  ОДМВР – Стара Загора  за разкриване на престъпна схема за производство, пакетиране и разпространение на тютюн без акцизен бандерол на територията на цялата страна.
В хода на операцията са извършени множество процесуално- следствени действия на териториите на шестте областни дирекции, в това число претърсвания на 13 помещения и пет МПС, осъществени са и редица разпити.

Подробности за разкритата престъпна схема представиха на пресконференция директорът на ОДМВР- Стара Загора ст.комисар Георги Хаджиев, началникът на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ Ангелина Баракова и  административният ръководител на районната прокуратура Гриша Мавров.
Според данните от разследването поръчките били приемани по телефони, публикувани в онлайн обяви за продажба на тютюн, а доставката на пакетираната стока се осъществявала паралелно по два начина – на място до клиента от хора, специално ангажирани с превоза и транспортирането на тютюна, и чрез използване  услугите на лицензирани куриерски фирми. Тютюнът бил разпространяван в разфасовки по един килограм, на цена от 30 лева.

[ad id=“236999″]

При получена на 13 септември информация за хора, занимаващи се активно с разпространение на тютюн без заплатен акциз се е провел първия етап от полицейската операция в резултат, на която при последвалите процесуално следствени действия на територията на област Стара Загора в три помещения в градовете Казанлък, Мъглиж и Павел баня са били намерени и иззети 1300 кг нарязан тютюн, пакетиран, вакумиран и готов за транспортиране на територията на цялата страна. Намерени са още и като подготовка и заготовка още 1500 кг тютюн. При извършеният обиск са открити и машини за нарязване на тютюн, везни, използвани за пакетирането ме в опаковки от 1 кг., пакетиращи машини и скачени съдове, с които се е овкусява.

По време на вторият етап на операцията, който е приключил днес е задържан още един от извършителите, който при направен опит да избяга е ударил полицейска кола и нанесъл материални щети на автомобила. Няма пострадали при инцидента.
При последващо претърсване на автомобилът и на помещения са открити и иззети още около 200 кг акцизен тютюн, пакетиран в разфасоки по 1 кг., около 1500 кг подготвен за рязане и пакетиране тютюн, пакетираща машина и машина за рязане. Иззети са още и множество компютърни конфигурации, флаш – памет и др.

[ad id=“225664″]

Административният ръководител на Районна прокуратура – Стара Загора Гриша Мавров, съобщи, че досъдебното производство е започнало на 13 септември.

Делото първоначално е образувано срещу неизвестен извършител. До момента в качествето си на обвиняеми са привлечени общо 9 човека, които не са били осъждани. Трима от задържаните са жени.
Спрямо четирима от тях в Районен съд Стара Загора са внесени искания за мярка за неотклонение „задържане под стража“. Те са задържани за срок от 72 часа, считано от 14 септември.
Срещу останалите 5 човека са взети мерки за неотклонение „парична гаранция“. За трима от обвиняемите тя е в размер на 1000 лв., а за останалите двама – 500 лв.
По делото са разпитани 7 очевидци, като са налице и направени пълни самопризнания.

Анализът на постъпилите данни сочи, че от момента на стартиране на престъпната схема до разбиването й са разпространени незаконно над 20 000 кг тютюн, като нанесените на държавния бюджет щети само от неплатен акциз възлизат на 3 040 000 лева.

Работата по изясняване и доказване на цялостната престъпна дейност продължава под ръководството на Районна прокуратура – Стара Загора.


image0 (9K)