Престижни награди за петима артисти от ансамбъл „Загоре“

Петима артисти от Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ бяха наградени с престижното отличие „Златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

„Златна лира“ получиха Иван Георгиев – гайдар и тъпанджия, Диана Ганева – танцьор, Йордан Йорданов – корепетитор на танцовия състав, Марин Христов – гайдар и тамбурист, и Илия Райчев – кавалджия. Наградите се присъждат за изключителния им принос в областта на фолклорното музикално и танцово изкуство. Това обяви председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански, който връчи наградите. Той каза, че наградените са „артисти, които са отдали младостта и голяма част от живота си на работата в ансамбъл „Загоре“.

През 2015-а се навършиха 60 години от създаването на професионалния ансамбъл „Загоре“ към Община Стара Загора. През тези години са осъществени турнета в почти цяла Европа. Ансамбълът е носител на Орден „Кирил и Методий – I степен“, приз „Златен век“ – за изключителен принос към българската култура, на „Наградата на Стара Загора“, както и на приза „Кристална лира 2000“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

„Загоре“ е отличен с редица награди от наши и международни фестивали. През 2010 година е награден със значка „Златна книга“ от Съвета на европейската научна и културна общност за завоюван висок престиж и обществено признание, както и за принос към българската култура.

ОФА „Загоре“ е съставен от народен хор, оркестър и танцов състав. Главен художествен ръководител на ансамбъла е Христо Иванов, а негов заместник и диригент на оркестъра е Ангел Чакъров. Диригент на хора е Йорданка Вълчанова, балетмайстор Мартин Петков, а концертмайстор – Иван Цонев.


image0 (9K)