Престани да си нервен! 6 съвета за пълна релаксация

Вземете се в ръце и използвайте тези съвети, за да бъдете спокойни и щастливи!

1. Научете се да разбирате емоциите си.

Първата стъпка към намаляване на тревожността е осъзнаването на това, кога започвате да се тревожите. Според проучванията, хората се успокояват много по-бързо, ако усетят началото на атака на възбуда, не се поддават на нейното влияние, а се опитват да се борят с нея. Мозъкът преминава към рационално мислене и вълната от преживявания намалява.

2. Поемете дълбоко дъх (по-добре не един)

Бавно и дълбоко вдишвайки през носа, намалявате реакцията на тялото към стреса. Да, този съвет не е от най-оригиналните, но това не означава, че той не работи. Когато започнете да се нервирате, дишането и пулса се увеличават. Ако започнете да дишате дълбоко, тогава давате на тялото сигнал, че сте отпуснати и ще се успокои. Такава е научната магия!

3. Мислете за настоящето

Ако започнете да чувствате, че мислите ви летят в миналото или в бъдещето и това води до нервно състояние, веднага се опитайте да се върнете към настоящето. Именно тук и сега всичко с вас е добре. Вашите мисли могат да създадат чувство за опасност. Чрез стабилизирането им, вие връщате нервната система в нормално състояние.

4. Обърнете внимание само на това, което можете да контролирате.

Във всяка ситуация вашият мозък желае контрол. Дори илюзорното чувство за контрол намалява безпокойството, тревожността и дори болката. Следователно, за да се избегне обратната реакция, трябва да се концентрирате само върху онези точки, които можете да контролирате. В никакъв случай не е необходимо да симулирате най-лошите възможни варианти и т.н.

5. Вземайте решения, дори ако не искате да правите това.

Вземането на решение, дори и най-незначителното, превръща мозъка ви в рационална среда. В резултат на това той престава да се поддава на емоциите. Освен това, след решението, което сте взели, настроението и самочувствието ви ще се повишат, което също е много важно.

6. Спрете на рейтинг „добър“

Понякога нереалистичните или идеализирани очаквания стават причина за прекомерно вълнение. Не се стремете да бъдете най-добрия родител. Просто бъдете добри. Не сте задължени да изпращате детето да учи в най-добрия университет. Нека просто научи. Не трябва да изглеждате най-добре.

Просто бъдете себе си!


image0 (9K)