Преславен стяга за пети път традиционния празник на житото „Пътят на хляба“

Над 70 родолюбиви българи от старозагорското село Преславен участват активно в подготовката на станалия традиционен празник на житото „Пътят на хляба“, който ще се проведе за пети път на 30 юни.

В трескаво очакване са самодейците от „Росна китка „, „Жътвари“, детски състав „Росна китчица“, инструментална група за автентичен фолклор „Минчо Недялков „, група по приготвяне на преславенски гюзлеми, учители и доброволци, разказва Стойка Генова – секретар на читалище „Димитър Наумов“.

[ad id=“225664″]

Браво на тези хора! Рядкост са вече такива, които се включват доброволно в обществения живот.Те са съвременните герои! – е коментарът на Мима Манчева от Чирпан, приятел на самодейците.

На 30 юни (събота) преславенци, като истински гостоприемни домакини, очакват приятели и гости на празника си. Сутринта те ще тръгнат към нивата, за да пресъздадат по автентичен начин ритуала „Жътва“, ще върнат ожънатите снопи в центъра на селото, а малко преди обяд ще открият официално празника. Вкусните преславенски гюзлеми ще ухаят, приготвени директно пред гостите, майсторки на месенето и точенето ще демонстрират уменията си, а вече готовите вкусотии ще бъдат подредени в най-сладката изложба – кулинарната. Тя пък ще бъде конкурсна и някой ще се окичи с първото място.

[ad id=“263680″]

Много българска музика ще звучи на площада, много народни хора ще се изиграят, а за доброто настроение на всички ще се погрижат тракийските изпълнители Донка и Тодор Кожухарови.


image0 (9K)