Преславен празнува с много емоция своята история и бъдеще! (СНИМКИ)

Основано от братята Джуро и Гюро в далечния 16 век, днешното старозагорско село Преславен чества няколко юбилея навръх Архангеловден, като пикът на празниците беше вчера – 11 ноември.

[ad id=“255238″]

Важните дати: 170 години от рождението на революционера Бойчо Русев, както и 140 години от неговата смърт, 130 години от построяването на храм „Св. Архангел Михаил“, както и 100 години от преименуването на Преславен.

Кметът на Преславен Митьо Митев почете в изказването си всички жители на селото, оставили ярък отпечатък в богатата му история – Бойчо Русев, Георги Петков, ген. проф. Ганчо Савов, създал първото в България военно неврологично отделение и автор на над 250 научни публикации и учебници. По повод 100 години от рождението на ген. проф.Савов на празника в Преславен присъстваха негови родственици.

Идеята на жителите е да се преименуват улиците в селото, за да носят те имената на видни преславенци.

А иначе на празник, като на празник. Подготовката в Преславен кипи, както винаги отрано. Пъстрият живот на селото не стихва напук на проблемите, които тресат държавата ни. Там винаги успяват да се организират и качествено да се забавляват. Дейността на читалище „Димитър Наумов“ е повече от богата. Няма празник, който да не е отбелязан подобаващо, било той национален, църковен, земеделски или личен. Преславенци са задружни и като един застават в общото дело.

Изключителен интерес предизвикаха стари снимки, подредени в табла, на които по-възрастните разпознаваха себе си и съседите от своята младост, припомняха си случки.

Песни, танци, стихове, усмивки и как без кръшно българско хоро в китното село Преславен… и без курбан, приготвен от добрите домакини.

Живи и здрави, преславенци и все така напористи!


image0 (9K)