Пресаждаме правилно растенията, не ги убиваме

Тъй като планираме второ лято на социално дистанциране, може би ще се погрижите да превърнете терасата си в градина, като сте поръчали още няколко стайни растения. В края на краищата растенията са известни, че карат хората да се чувстват по-щастливи и спокойни и дори могат да помогнат за пречистването на въздуха.

Но както всички добри неща, растенията изискват работа, търпение и внимание.

Пресаждането на вашето растение не означава непременно смяна на саксията на дадено растение, а по-скоро смяна на почвата или сместа за засаждане, защото прясната почва означава нови хранителни вещества.

Друга причина, поради която може да искате да пресадите растение, е ако е станало твърде голямо за сегашната си саксия – т.е. има голям корен. Ако корените на растението са заели цялото пространство и са започнали да растат през дъното на саксията, е време за нов дом.

Пресаждането е стресиращо за растението, затова се опитайте да не го правите твърде често. Оставете растението да ви говори. То ще ви каже кога е готово за нов дом.

За да извадите едно растение от настоящата му саксия, обърнете растението настрани, дръжте го внимателно за стъблата или листата и потупайте дъното на съда му, докато растението излезе.

Разхлабете корените на растението с ръцете си. Ако вашето растение има много големи корени – корените растат в много тесни кръгове около основата на растението – развържете корените възможно най-добре и го подрежете.

Отрязването на всички мъртви, изгнили, обезцветени или прекалено дълги корени с остри ножици освобождава растението от безполезните части. Също така се препоръчва да изтривате остриетата със спирт между всяка изрезка, за да избегнете разпространението на бактерии между корените.

Трябва да се избягва пресаждането в екстремно време като голяма жега или прекалено студено време, тъй като това може допълнително да стресира растението.

Поливайте растенията си ден-два предварително, така че корените да са добре хидратирани, за да се избегне коренния шок. Никога не пресаждайте, ако растението изсъхва заради обезводняване. Първо хидратиране, а след това пресаждане.

Когато вашето растение е готово за освежаване, премахнете около една трета или повече от неговата смес. Растенията поглъщат много хранителни вещества, докато растат, така че от време на време се нуждаят от свежа почва. Изсипете слой прясна пръст в новата саксия и я притиснете, като премахнете въздушните джобове. Само не я притискайте прекалено стегнато – корените трябва да дишат.

Експертите смятат, че обикновено можете да използвате всякаква смес за саксии на закрито, но обикновено се избягва всичко, което има допълнителна екстра като „контрол на влагата“, което може да попречи обичайната грижа за растенията.

Ако вашето растение е здраво, не е нужно да махате цялата стара почва. Просто разхлабете почвата на дъното на растението, за да могат корените да растат свободно. Запълнете всички празнини, особено на дъното и отстрани на саксията, с прясна почва.

Винаги е добре да се смесва част от старата почва с новата, когато се пресажда растение. Съображенията на специалистите са, че старата почва има микроби, с които растението е свикнало и му помага да познае новия си дом и почва.

iwoman.bg

 


image0 (9K)