Премиерът: По-добре да са весели хората, отколкото паникьосани

„Сега на банкетите за 8 март като започнат да танцуват, надали от 2 метра ще танцуват. Снощи в 1 ч като минах, цяла София беше все едно ден. Групи, групи, нали и вие сте ги видели. И не бяха разтревожени хората, бяха весели. От друга страна, по-добре да са весели, да са жизнени, отколкото да са паникьосани. Да ги окуражим и да продължат така“, каза премиерът Бойко Борисов. „Нека да покажем, че сме дисциплинирана нация, че нищо не ни плаши и можем да преодолеем и тази криза. Нека бъдем единни и индустрията да работи на макс, за да защитим населението“, призова премиерът по време на извънредното заседание на правителството след новината, че четирима българи са заразени с новия коронавирус COVID-19, съобщава Нова телевизия.

Бойко Борисов разпореди на министрите да бъдат на разположение 24 часа. Здравният министър Кирил Ананиев пък лично ще пътува до Плевен и Габрово, за да следи ситуацията на място. Пред болниците пък ще има полицейски патрули, които да гарантират сигурността, съобщи премиерът. „Считаме, че единият нулев пациент с коронавирус е дошъл от Гърция“, каза още Борисов.

Той призова хората на не изпадат в паника и да не започват да се презапасяват с хранителни и други продукти. „Големите вериги магазини имат достатъчно, държат запаси за по 30 дни напред“, добави премиерът.

„В главното интендантство имаме най-добрите машини за кройки на маски и защитни костюми. Днес ще им предоставим плата. За месец можем да си произведем около 3 млн. маски и защитни облекла. По-късно през деня ще кажа и точни цифри за това колко ще произвеждаме на ден”, каза премиерът. Минути по-късно МС забрани износа на защитни средства. Разпоредено бе МВР и ДАНС да съблюдават за спекула на пазара за такива средства у нас.

Правителството отмени всички културни събития на закрито, включително в театри, кина и всички свързани с това културни прояви, както и всички спортни мероприятия, особено с участието на деца. Мачовете в зали, както и на стадиони, ще се провеждат без публика, съобщава „Фокус“.

„Така че, затваряте всичко“, обясни премиерът и обяви, че има съмнения, че може би ще бъде отменена и Олимпиадата в Токио, която трябва да се проведе от 24 юли до 9 август тази година.

Борисов обаче изрази несъгласие към препоръката да се затварят градовете с коронавирус.

„Всичките ви ресурси да убедите хората само при краен случай да излизат и да влизат (в градовете с коронавирус, бел. ред.). Ако излязат и я разнесат, това ще спомогне епидемията да се развие в други градове. Това е крайна мярка, в много държави се въведе, но ще създадем и паника и не е добро. С метода на убеждението. Използвайте целия си ресурс“, подчерта премиерът Борисов.

Премиерът нареди на просветния министър Красимир Вълчев да събере ректорите и да решат как да се осигури неприсъствено обучение.

Трябва да дадем личен пример и всеки от нас от днес нататък да покаже как се спазват мерките за коронавируса, каза още премиерът.

Във връзка със задграничните командировки на държавни служители, премиерът заяви: „Сутринта им се карах. Главният секретар Младен Маринов го пуснал в Израел. А той вика: „Няма да ходя в Брюксел на съвета“. Това е в рамките на шегата. Коронавирусът не подбира. И аз вчера направих голяма глупост, нямаше коронавирус и ние подценявахме ситуацията. На 3 март препоръчахме, никой не го спази и аз вчера се натиках сред 10 000 души и се прегръщах и целувах. Това важи за всички, ако искаме да дадем личен пример, всеки от нас от днес нататък трябва да покаже как се спазва“, допълни още премиерът.

Той обърна внимание, че в Италия има министри и началник кабинети, заразени с коронавирус и призова министрите да носят маски. „От днес разпореждаме мерките, така че всички да ги спазват. Вие се въртите непрекъснато в такава среда, ходите по лаборатории, във ВМА, дайте пример“, призова още Бойко Борисов.

 


image0 (9K)