Премиерът Борисов: Това, което правим на Западните Балкани, е да има мир

„Да положим усилия за нормализиране отношенията с Турция, защото в противен случай рисковете за Европа стават много сериозни“, подчерта премиерът.

[ad id=“225664″]

Да положим усилия да нормализираме отношенията с Турция. За това призова премиерът Бойко Борисов в началото на неформалната среща на министрите на отбраната на страните-членки на ЕС, съобщи БНР.

„Ако няма нормализиране на отношенията с Турция би имало рискове“, подчерта премиерът: „Ако Турция е толкова неприемлива – това е най-силната военна машина в южният фланг на НАТО, така че трябва да положим усилия и в политически план да се нормализират отношенията, защото иначе рисковете в тази част на Европа, Балканите, включително Гърция и Кипър, стават много сериозни.

[ad id=“263680″]

„Два процента от брутния вътрешен продукт за отбрана са много. Не считам, че държавите трябва да купуват оръжия на килограм“, каза още премиерът. Затова НАТО и ЕС могат да направят анализ коя държава от какво има нужда: „За всяка една държава какъв да бъде акцента, какво да и се даде да произвежда, за да може да запази своят отбранителен капацитет, своите учени“, допълни Борисов.

Премиерът каза в началото на форума, че е важно да се обсъждат проблемите на Балканите и помоли затова темата да не бъде подценявана: „Това, което правим на Западните Балкани, е да има мир, но за да има мир, трябва да имаме силни въоръжени сили и да кооперираме с държавите“.

[ad id=“238430″]

Борисов призова и да бъде намерен компромис за името на Република Македония, за да може Македония да стане член на НАТО: „Аз само бих се радвал, още един съсед наш да бъде в НАТО“, каза българският министър-председател.


image0 (9K)