Премиерът Борисов: Решението на „Газпром“ отваря пътя за „Български поток“

Борисов изтъкна, че много е направено от страна на Министерството на енергетиката, вицепремиерът Томислав Дончев, както и „Булгартрансгаз“ са работили много активно по този въпрос.

Премиерът Бойко Борисов коментира съобщението, че „Газпром“ проявява интерес и ще участва в третата, обвързваща фаза на пазарния тест на т.нар. втора тръба от „Турски поток“.

„Досега всички условия са били необвързващи, сега обаче се отива на трета фаза, която вече е обвързваща“, заяви Борисов.

„С позицията на „Газпром“ се върви в посока за т. нар. „Български поток“, който ще премине през наша територия“, посочи още премиерът.

За да се премине към третата фаза, българският държавен регулатор трябва да одобри предложението.

Борисов изтъкна, че много е направено от страна на Министерството на енергетиката, вицепремиерът Томислав Дончев, както и „Булгартрансгаз“ са работили много активно по този въпрос.

Премиерът подчерта, че България спазва абсолютно всички европейски правила. По думите му продължаването на „Турски поток“ през страната ни не е само български интерес, защото от това решение зависят и Сърбия, Унгария и Австрия. „Ние понеже сме първи на входа, трябва да свършим и най-много работа“, допълни Борисов.

Той добави, че към момента всички са си свършили ангажиментите и е оптимист за реализацията на този проект. Борисов посочи, че това е пилотен проект, защото се прави със страна извън ЕС. Когато обаче той влезе на българска територия, след това за останалите европейски страни ще бъде много по-лесно продължението му.

„Има много важен трети етап и това е обвързването. В момента, в който обвързващата част е минала и има резервиран капацитет, тогава ние спокойно можем на българска територия да започнем да строим“, уточни министър-председателят.

Според него страната ни трябва да работи много активно по този въпрос, ако не иска да бъде изместена.

Той счита, че не трябва да се повтарят грешките от миналото и българската държава, когато има гаранциите и има резервирания капацитет, тогава може да започне строителството.

„Продължаването на втората тръба на „Турски поток“ през България обаче трябва да става едновременно с интерконектора с Гърция. Тогава, който достави по-евтин газ в газоразпределителния хъб „Балкан“, от него ще го купуват“, добави Борисов.

Министър-председателят подчерта, че всички срещи по тази тема са били съвместно и с Европейската комисия /ЕК/ и всяка една стъпка е обсъждана. Борисов припомни, че дори председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в София е казал, че ако се работи по плана, предложен от българския премиер, с газоразпределителен център, със спазването на Трети либерализационен пакет и възможност и да се търгува на газовия хъб, няма да има проблеми.

Борисов е оптимист и за резултатите от третия сондаж за залежи на нефт и природен газ, който в момента върви в Черно море.

Министър-председателят припомни, че „Южен поток“ е бил спрян в мандата на БСП заради корупционните схеми в обществените поръчки.

Припомняме, че вчера руският концерн „Газпром“ обяви, че планира да участва в процедурата за резервиране на мощности по проекта за разширяване на националната газотранспортна мрежа на България от българско-турската до българско-сръбската граница, изпълняван от компанията „Булгартрансгаз“.

Енергийният гигант публикува в „Туитър“ съобщение малко след като парламентът одобри обновената енергийна стратегия на България.

Актуализираната й версия до 2020 г. включва изграждането на газовия хъб „Балщан“, на междусистемни газови връзки със съседни страни, разширяване на газовата мрежа в страната и развитие на конкурентен пазар на природен газ. Според нея до края на годината държавната компания трябва да започне създаването на газова борса и да учреди дъщерно дружество за газовия хъб „Балкан“.

В стратегията е заложено изграждането на над 470-километрова инфраструктура, която ще служи за развитието на редица ключови енергийни проекти в региона. Според информация от Министерския съвет, сред тях са „Турски поток“, проектите от „Южния газов коридор“, Транс-адриатическият газопровод, Транс-анадолският газопровод, междусистемната връзка Гърция-България, както и проектът за нов терминал за втечнен газ в гр. Александруполис.

„Бургартрансгаз“ трябва да предприеме всички необходими действия за разширяване на газопреносната инфраструктура от българско-турската граница до българско-сръбската граница, е записано в обновения документ.


image0 (9K)