Премиерът Борисов и Урсула фон дер Лайен обсъдиха Плана за възстановяване на Европа

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Двамата лидери обсъдиха предложението на ЕК за следваща Многогодишна финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г. и инструмента „Следващо поколение ЕС“, създаден от ЕК за възстановяване от кризата, породена от коронавируса. Това са двата компонента на Плана за възстановяване на Европа, който Комисията представи на 27 май 2020 г.

Премиерът благодари за огромната работа, която ЕК е извършила за изготвянето на Плана, тъй като в настоящата ситуация е много трудно да се изготви балансирано предложение в контекста на настъпилите предизвикателства поради COVID-19. „Считаме, че предложението на Комисията за Плана за възстановяване на Европа е изключително балансирано и напълно го подкрепяме“, подчерта министър-председателят Бойко Борисов. По видеоконферентна връзка идния петък лидерите от Европейския съвет ще обсъдят предложението на ЕК.

Министър-председателят изтъкна, че в МФР по балансиран начин са определени средствата, отделени за Кохезионната политика, за Общата селскостопанска политика, за сигурност и миграция, за Фонда за справедлив преход.

Борисов информира председателя на ЕК за напредъка на България по присъединяване към Валутния механизъм II и към Банковия съюз. Министър-председателят подчерта, че разумната фискална политика на правителството е сред постиженията, с които страната ни може да се гордее и да служи за пример. По думите му именно финансовата стабилност и дисциплина са сред основните причини България да успее да посрещне в добра кондиция кризата от COVID-19 и да реагира с бързи здравни и социално-икономически мерки в подкрепа на хората и бизнеса.

Инструментът „Следващо поколение ЕС“, който бе един от акцентите в разговора на Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен, се състои от 3 стълба: подкрепа за държавите членки за инвестиции и реформи, засилване на икономиката на ЕС чрез стимулиране на частните инвестиции и извличане на поуки от кризата. В последния стълб е заложено да има засилване на общия европейски механизъм за гражданска защита, нова отделна програма „Здраве“, както и подсилване на програмата „Хоризонт Европа“, която се занимава с финансиране на жизненоважни научни изследвания.

В хода на разговора бяха дискутирани и предлаганите от ЕК три предпазни мрежи – инструментът Шуър (SURE), инструментът за подкрепа срещу пандемията към Европейския стабилизационен механизъм и Паневропейския гаранционен фонд към Европейската инвестиционна банка.


image0 (9K)