Премиерът Борисов запази мълчание по скандала „Ало, Банов съм“

Скандалните записи, уличаващи министъра на културата Боил Банов в незаконни действия, се появиха по-малко от седмица след гръмките призиви на премиера Бойко Борисов към съпартийците му в „Арена Армеец“ да се чистят от хора, за които има и най-малки съмнения за корупция. Противно на собствените си думи обаче министър-председателят се сниши и запази мълчание след огласяване на поредната корупционна схема с участието на негов министър.

Въпросът с оставката на министър Боил Банов засега не стои пред премиера Бойко Борисов, съобщи „24 часа“, като цитира източници от Министерски съвет.

Борисов щял да изчака проверката на прокуратурата и едва тогава да се произнесе.

Началникът на кабинета му Румяна Бъчварова също зае защитна позиция, като обяви, че записите са незаконни.

Да защитят министър Банов се хвърлиха и депутатите от ГЕРБ.

Повтори се ситуацията от 2017 г., когато отново Елена Йончева огласи шуробаджанашка корупционна схема в Хасково, станала известна като „Кумгейт“. Тогава всички структури на ГЕРБ като под команда защитиха тогавашния министър на енергетиката Делян Добрев, след като се разбра, че негови близки са назначени на ключови длъжности в общината, свързани с разпределянето на обществени поръчки. По-късно Добрев сам подаде оставка.

Три министерски оставки бяха подадени и заради катастрофата край Своге, при която загинаха 20 души, и която освети корупцията при строителството на пътища. С постовете си тогава се разделиха министрите на транспорта – Ивайло Московски, на вътрешните работи – Валентин Радев и на регионалното развитие – Николай Нанков.

Заради подозрения за корупция си отиде и здравният министър Николай Петров през 2017 г. Той подаде оставка след разкрития за обществени поръчки във ВМА, спечелени от фирма на неговия зет, докато Петров е бил директор на болницата.

Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, подсъдим за аферата „Суджукгейт“, също бе принуден да напусне парламента, а партията се разграничи от него.

На няколко пъти досега ГЕРБ се разграничаваше и от свои общински съветници по места, обвинени в корупция.

Самият министър на културата Боил Банов заяви по-рано днес, че е готов да подаде оставка. „Аз съм режисьор, а не министър“, каза той.


image0 (9K)