Премиерът Борисов в Брюксел: България е готова да застане начело на Съвета на Европейския съюз

Премиерът Бойко Борисов заяви в Брюксел, че България е готова да застане начело на Съвета на Европейския съюз.
„Амбицията ни е по време на Българското председателство – Съюзът да стане по-силен и по-устойчив“, каза Борисов на днешното съвместно заседание на българското правителство и Европейската комисия. То беше по повод предстоящото  председателство на страната ни през първите 6 месеца на 2018 година и подготовката за него.

[ad id=“255238″]

„Като член на Европейския съюз България стана свидетел и участва в решаването на доста кризи – икономическа и финансова, миграционна, както и други. Но в момента ЕС е далеч по-стабилен и именно върху тази основа България иска да надгражда като председател“, каза Бойко Борисов.

По думите му мотото на Българското председателство – „Съединението прави силата“, е урок, който е научен от собствената ни история и като председател на Съвета – България ще търси съгласие и ще работи за единството на Съюза.

[ad id=“225664″]

„Наясно сме колко много и колко сериозна работа ни чака. Затова и усилията ни ще бъдат основно в три посоки: Консенсус, Конкурентоспособност, Кохезия“, каза премиерът Борисов.

Той посочи, че трудните преговори по „Брекзит“, които предстоят по време на Българското председателство, няма да засенчат другите важни за европейските граждани въпроси като – сигурност и миграция, икономическо управление, изграждането на енергийния съюз, защитата на околната среда, засилването на ролята на Европа на международната сцена.


image0 (9K)