Премиерът Борисов: България е държава с нула миграция

„България е държавата, която има нула миграция благодарение на всички взети мерки, спазвайки всички европейски правила“. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с министър-председателя на Федерална провинция Долна Австрия Йоханна Микл-Лайтнер. „Не си представям по-добри приятелски отношения между Долна Австрия и България“, каза още премиерът.

„С Йоханна сме приятели от много години, била е на нашата граница. България е държавата, която има нула миграция благодарение на всички взети мерки, спазвайки всички европейски правила“, изтъкнал премиерът Борисов.

Той подчерта също отличните си отношения с федералния канцлер на Австрия Себастиан Курц и огромния обем работа, свършен по време на председателствата и на двете страни на Съвета на ЕС.

Имаме много идеи, които обсъдихме сега във връзка с бъдещето на Западните Балкани и на региона, добави Бойко Борисов.

По време на срещата си с Йоханна Микл-Лайтнер, българският министър-председател изтъкна доброто партньорство с Долна Австрия, като пример за насърчаване на по-тясно регионално сътрудничество между градове, общини и компании. По думите му, има реални възможности за задълбочаване на търговско-икономическото партньорство.

В България има много австрийски инвеститори, огромен стокооборот, подчерта премиерът. Борисов акцентира върху интереса на страната ни от увеличаване на инвестициите от Долна Австрия, особено в проекти с висока производствена и високотехнологична стойност: цифровизацията на икономиката, внедряването на иновации и информационните технологии. Друга сфера с потенциал за взаимодействие е производството на резервни части и компоненти за водещи световни производители на автомобили и предприятия в сферата на услугите със значителна добавена стойност. Борисов посочи също предимствата на индустриалните зони и технологичните паркове в България.


image0 (9K)