Премиерът Бойко Борисов предлага помощ на Гърция

Премиерът Бойко Борисов е провел телефонен разговор с гръцкия си колега Алексис Ципрас.

Изразяваме най-дълбоко съчувствие към пострадалите и близките на загиналите в огнената стихия, обхванала Гърция. С тревога и болка приехме вестта за бедствието, връхлетяло приятелския гръцки народ, довело до човешки жертви и причинило тежки материални щети„, е подчертал българският министър-председател.

[ad id=“225664″]

Премиерът Борисов е казал, че България има готовност за оказване на техническа помощ за Гърция с 50 пожарникари и два пожарни автомобила. Веднага след постъпилото искане от страна на Гърция за получаване на международна помощ, модулът ни за наземно гасене на горски пожари е приведен в готовност за участие по линия на механизма за Гражданска защита на ЕС, съобщиха от пресцентъра на МВР. Организацията е създадена по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов.

[ad id=“263680″]

По-рано заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев съобщи пред БНР, че засега няма данни за пострадали българи в Гърция. Той призова сънародниците ни, които се намират на територията на южната на съседка, да спазват стриктно разпорежданията на местните власти и да не предприемат действия, които могат да застрашат техния живот или този на околните. Георг Георгиев заяви, че има българи в засегнатите от огнената стихия райони, но няма данни за бедстващи наши сънародници.

Със сигурност има българи, които са в засегнатите райони. Тази сутрин добихме информация, включително за българин, който е влезнал в морето с оглед на това да избегне огъня. Такава информация, която да касае българи в кризисна ситуация, нямаме„.

[ad id=“236999″]

В посолството ни в Атина е сформирала кризисен щаб. Открита е гореща телефонна линия, на която може да бъде потърсено съдействие, в случай на необходимост: +30 6937 096 220.

bnr.bg


image0 (9K)