Премиерът Бойко Борисов подаде оставката на правителството

Министър-председателят Бойко Борисов внесе в Народното събрание оставката на ръководеното от него правителство, съобщи правителствената информационна служба.

В писмото си до депутатите премиерът заявява, че Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство.

След загубата на президентските избори, снощи Борисов обяви, че правителството му вече не може да продължи да управлява. Той подчерта, че ще върне мандата за съставяне на нов кабинет, който президентът трябва да му връчи по Конституция след оставка.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също заяви, че ще върне мандата. Вероятно това ще направи и следващата по-големина партия.

Ако това се случи, тогава настоящият президент Росен Плевнелиев, чийто мандат изтича преди края на януари следващата година, трябва да назначи служебен кабинет. Плевнелиев обаче няма право да разпусне парламента, защото до края на мандата му остават по-малко от 3 месеца. Поради това Конституцията го лишава от това правомощие.

Държавният глава не може да насрочва и парламентарни избори, защото разпускането на Народното събрание и насрочването на дата за избори се правят с един и същ указ, коментират конституционалисти.

При тази хипотеза се очаква, след встъпването си в длъжност, новият президент Румен Радев да разпусне парламента и да насрочи предсрочни парламентарни избори, което най-вероятно означава, че те ще се състоят напролет.

dir.bg


image0 (9K)