Премиерите на България и Хърватия обсъждат проектите, свързващи ЕС и Западните Балкани

Днес и утре министър-председателят Бойко Борисов ще посети Хърватия и Украйна. Борисов вече пристигна в Загреб, където разговаря с хърватския си колега Андрей Пленкович.

[ad id=“225664″]

В Киев програмата на българския министър председател предвижда срещи с украинския президент Петро Порошенко и с премиера на страната Володимир Гройсман, припомня БНР.

Напредъкът по проектите, започнали по време на Българското председателство на Съвета на ЕС и насочени към сближаване на страните от Западните Балкани с останалите държави в Европа и помежду им, са във фокуса на разговорите между премиерите Борисов и Пленкович днес в Загреб.

[ad id=“263680″]

По време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани миналата седмица в София беше потвърдено, че европейската перспектива пред региона не се поставя под съмнение от страните членки. Тогава Борисов заяви: „Не е ли по-добре тези хора да са в преговори с ЕС, техният политически елит да се старае да покрива всички критерии?“

По време на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 17 май в София Хърватия пое инициатива за разговори в същия формат през 2020 г.
В Загреб премиерът Борисов ще открие паметник на Иван Вазов в парка „Бундек“. Монументът е символ на историческите връзки между България и Хърватия. В делегацията е и кметът на София Йорданка Фандъкова.

[ad id=“236993″]

В Киев Борисов ще се срещне с президента на Украйна Петро Порошенко и с премиера Володимир Гройсман. По време на разговорите ще бъде дискутирано задълбочаването на контактите между двете страни, както и актуални външнополитически въпроси. Борисов ще участва и в церемония по откриване на мемориална плоча на Димитър Пешев.


image0 (9K)