Премиера в Операта: Балетът „Шопениана“

В програмата на 50-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Сътара Загора е премиерата на балета „Шопениана“, която ще се състои на 5 декември от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера.

Две примабалерини поставят „Шопениана“: изтъкнатата прима на Старозагорския балет и почетен гражданин на Стара Загора Снежана  Дескова и нейната ученичка примабалерината Анелия Димитрова.

Едноактният балет по музика на Фредерик Шопен и хореографията на Михаил Фокин ще бъде представен в една вечер заедно с блестящата балетна миниатюра „Ромео и Жулиета“ /хореографията е на Силвия Томова върху музиката на едноименната фантастична увертюра на П. И. Чайковски. Сценография и костюми Салваторе Русо/. В ролята на Жулиета зрителите ще видят Анелия Димитрова, а нейният Ромео ще бъде Паскуале Казелли. В останалите роли: Сторм Норис /синьора Капулети/, Александър Желев /синьор Капулети/, Ромина Славова и Станко Танев ще бъдат синьора и синьор Монтеки, Драгомир Христов – падре Лоренцо.

Непосредствено преди премиерата на  „Шопениана“ – от 18.00 часа предстои и откриване на изложба за историята на балета в Стара Загора и представяне на единственото по рода си „Списание за танц“.

„Шопениана“ се посвещава на 170 години от смъртта на великия Фредерик Шопен.


image0 (9K)