Премиера в Старозагорската опера на „Парижки живот“ от Офенбах

„Парижки живот“ е живописна оперета на Жак Офенбах, която е откровена и хумористична критика на разюзданите страсти на парижкото общество през XIX век. Не е представяна в България от 1961 година насам.

„Парижки живот“ представя Париж през Бел епок, период, в който разцъфтяват изкуствата и има известно увлечение по новите технологии. Представена за първи път в парижкия театър „Пале Роял“ на 31 октомври 1866 г., тази опера-буфа използва за фон оживлението, царящо в един град с наближаването на едно от първите световни изложения, за да покаже лудостта, която занапред се свързва с декаданса на „веселия Париж“ в нашето въображение.

Действието, разиграващо се в близкото бъдеще (следващото Световно изложение в Париж през 1867 г.), се опитва да представи тогавашната публика, която гледа спектакъла с приповдигнато чувство, мислейки за всички достойни за възхищение чудеса в сърцето на града на светлината през следващите месеци.
Изоставен от любовницата си Метела, Раул дьо Гардфьо се е устремил към новото си завоевание. Заслепен от красотата на баронеса Дьо Гондремарк, пристигнала от Швеция със съпруга си, за да се наслади на атракциите на Световното изложение в Париж, той си измисля план, за да я прелъсти. Следва истинска комедия, докато Гардфьо убеждава своите приближени да се дегизират, за да заблудят туристите, които не познават френската столица и се оказват несъзнателно жертви на неговата хитрост.

Интересът на Офенбах към лекия жанр на опера-буфа е накарал някои да подценяват приноса му в музиката на XIX век. И все пак Офенбах притежава, в много по-голяма степен от който и да е друг композитор, изненадващата способност да композира произведения, които забавляват публиката днес, както и в неговата епоха и едновременно с това представят общество, изживяващо небивала дотогава промяна.
Няма по-подходящо място от Виенската народна опера, една от най-важните сцени на Европа, за да се представят произведения, които отразяват промяната във вкусовете във вид на развлекателно музикално произведение от началото на ХХ век, както и за тази постановка на „Парижки живот“.

Оперетата „Парижки живот“ от Жак Офенбах е най-новата премиера на Държавна опера-Стара Загора. Завесата ще се вдигне на 28 октомври /петък/ за една нова и бляскава постановка с режисьор проф.Румен Нейков, диригент Димитър Косев, сценограф Иван Токаджиев, художник на костюмите Антония Попова. Участват солисти и гост-солисти, хор, балет и оркестър на Държавна опера-Стара Загора. В ролите ще видите Милко Михайлов, Николай Моцов, Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов, Мария Ганчева, Пролет Пенчева, Яница Нешева,  Елена Петрова –гост, Евгений Арабаджиев, Христо Сарафов –гост, Нели Нечева, Любомир Петков, Ивайло Йовчев, Емилия Джурова, Камелия Стойчева, Кунка Дачева, Мария Колева, Лиляна Ходжева, Кремена Райчева, Теодор Петков, Евген Сурмиевич, Нина Димитрова, Христо Иванов, Никола Марулев, Игнат Желев, Иван Колев,Маргарита Йовчева, Илиян Филипов, Петър Янкулов, Тенко Джелепов, Илиян Вичев.

С тази премиерата на Старозагорската опера се отбелязват 70 години от рождението на проф. Румен Нейков, 40 години от неговата творческа дейност и 25-та му постановка като режисьор на сцената на Операта в Стара Загора.


image0 (9K)