Премиерата на вердиевата опера „Атила“ на Античния форум „Августа Траяна“ в Стара Загора

Премиера на спектакъла на операта „Атила“ от Джузепе Верди ще се състои на 8 август на сцената на Античния форум „Августа Траяна“ в Стара Загора.

„Атила“ на Държавна опера-Стара Загора и Театро Лирико-Каляри, Италия, се подготви, за да бъде представена на двете партньорски сцени. Двата театъра участваха  равнопоставено в подготвителния етап и реализацията на спектакъла. В Стара Загора бяха ушити над 250 костюма, изработени бяха аксесоари и реквизит, произведен бе пищният декор за грандиозната постановка.

Премиерата на спектакъла на операта „Атила“ се състоя на 27 септември 2019 в Каляри, Италия, с голям успех, а в Стара Загора трябваше да бъде на 4 юли на стадион „Берое“, но се отложи за 8 август на сцената на Античния форум „Августа Траяна“. На 14 август Старозагорската опера ще гостува с „Атила“ на фестивала „Сцена на вековете“ във Велико Търново.

Диригент Ивайло Кринчев
Сценична адаптация в България Огнян Драганов
Сценография и костюми Салваторе Русо
Диригент на хора Младен Станев

Атила – Юлиан Константинов
Улдино – Ивайло Йовчев
Одабела – Таня Иванова
Ецио – Александър Крунев
Форесто – Даниел Магдал
Леоне – Александър Марулев
С участието оркестър, хор и солисти на Държавна опера – Стара Загора,
Прабългарска школа за оцеляване „Бага тур“ и Детско-юношеска школа за опера и балет „Маргаритки“.

Сюжетът на ранната вердиева творба представя разрушителното нашествие на хуните в Италия начело с техния жесток вожд Атила. На фона на военните събития са вплетени вечните теми за свободата, патриотизма и любовта. Разпространението на християнската вяра подсказва наближаващия исторически поврат.

Изпълнява се на италиански с надписи на български.
Времетраене 2 ч. и 30 мин. с един антракт
Премиера: 8 август, 2020, Античен форум „Августа Траяна“


image0 (9K)