„Прекрасна госпожа дойде и нащрака“. Борисов обвини Радев за кадрите от спалнята му

Министър-председателят Бойко Борисов обвини президента Румен Радев за снимането в спалнята му. Става дума за кадрите от спалнята в държавното жилище на премиера в резиденция „Бояна“, на които се виждат пистолет, златни кюлчета и пачки от 500-еврови банкноти. Според Борисов, това е дело на „най-близкото обкръжение на президента“. Премиерът направи този коментар по време на оглед на строежа на магистрала „Хемус“ край Буховци в четвъртък.

На едната от въпросните снимки се вижда как Борисов лежи на леглото си и самият той потвърди, че е заснет как спи. По-късно в публичното пространство се появи и клип от спалнята му в „Бояна“. В момента тези кадри, както и разпространените няколко записа с глас, приличащ на премиерския, са обект на прокурорско разследване.

„Аз съм изяснил как коварно, неговите хора, най-близкото му обкръжение, по един много елементарен начин, с една много прекрасна госпожа, дойде и нащрака в мое отсъствие всичките тези работи. Направиха го по перфектен начин. Шапка им свалям. Години наред са се готвели за това. Като ченгеджийска операция я направиха фантастично. Неслучайно само той го повтаря, защото близко негово обкръжение го свърши“, коментира Борисов по адрес на държавния глава.

На въпрос дали е възможно да възстанови институционалния диалог с президента, премиерът заяви, че „диалогът си върви“, но Радев е „много силно политически украсен“.

„Радев казва да дадат оставка и тогава да говорим. Аз като подам оставка ще дойда с теб ли да говоря, бе! Ти какъв си? Президент? Ти не си президент, ти си партиен лидер“, добави Борисов.

По повод изявлението на вицепремиера Красимир Каракачанов, че е нужен диалог между двамата, за да бъде съставено експертно правителство, което да довърши мандата на сегашното, министър-председателят коментира, че това устройва ГЕРБ, но не е редно.

От думите му стана ясно, че не вижда причина заради исканията на няколко стари и нови извънпарламентарни партии да се провежда извънреден вот: „Само след два месеца са редовните избори, кое налага това бързане?“

ВИДЕО: „Защо не ни чувате“

В същото време президентът Румен Радев присъстваше на авиоучение на база „Граф Игнатиево“ заедно с американския посланик Херо Мустафа.

„Не виждам смисъл да ни тикат в постановка, в която диалогът да бъде индулгенция и опрощаване – за шкафчета, за начин на порочно управление, за корупция, за записи. Не може хората с пълни шкафчета да канят тези с празни шкафчета за диалог“, коментира пред медиите държавният глава.

Преди дни той също отхвърли идеята на Каракачанов за съставяне на експертен кабинет след диалог между Радев и Борисов, заявявайки, че преди това трябва да има „разкриване на истината за всички корупционни схеми, които са се случвали и продължават да се случват в България, защото така ще продължи порочният модел“.

Вече 77 дни в България и чужбина се провеждат протести с искане за оставка на третия кабинет на Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Нито управляващите, нито ръководителят на държавното обвинение обаче са склонни да се оттегля от постовете си.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)