През септември започва строителството на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански

През септември започва строителството на автомагистрала „Струма“ между Кресна и Сандански. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Отсечката е с дължина от 24 км и е обособена в лот 3.3. Договор с изпълнителят на строителството бе подписан през септември м.г. за близо 281 млн. лв. с ДДС.

Догодина, през новия строителен сезон, ще започне да се строи и отсечката от Благоевград до Крупник с дължина от 13 км. Договорът за строителството ѝ бе подписан в края на м.г. за сумата от 186 млн. лв.

Паралелно с това ще се изгражда тунел „Железница“, който се очертава да бъде най-дългият в България. Общата дължина на двете тръби от почти 5 км на стойност 250 млн. лв.

Става дума за изключително сложно съоръжение, като освен тунел с магистрален път в него, ще се изградят два виадукта на входа и изхода, както и всички видове системи за безопасност на движението.

По отношение на строителството на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

До момента са предложени 4 варианта за преминаване на 20-километровто трасе. Най-новият вариант е изграждане на отделно трасе в посока Кулата – Благоевград. По този начин сегашният път ще се ползва само за движение по посока Кулата.
Вариантът включва изграждане на околовръстен път на Кресна и трасе, с което ще се заобиколи дефилето.
По проект има 5 тунела, доста виадукти и съоръжения.

През септември ще са готови документите за обявяване на процедура за избор на изпълнител за строителството на 16,5 км от п.в. „Белокопитово“ към Търговище.

До края на август ще се отварят офертите за строежа на 10-километров участък от Ябланица до Боаза.

За останалите участъци от северната магистрала ще се извърши препроектиране, за да се избегне строителството на скъпи съоръжения през местности със сложен релеф.


image0 (9K)