През погледа на главния редактор: Шоуто няма да продължи, тепърва започва

Живка Кехайова

Шоуто ще продължи, заявиха мнозина след вчерашния вот. По-скоро то тепърва започва. Досега бяхме свидетели на една доста дългичка и динамична интродукция.

Не знам дали има наблюдател, познал резултатите в частта Слави Трифонов. Признавам – и през ум не ми минаваше до вчера, че ще е втора политическа сила на изборите у нас и първа политическа сила сред българите в чужбина. Второто провокирало Веселина Седларска да заяви, че то е доказателство как от България не били изтекли мозъци на Запад, пишат обидени из социалните мрежи:) Не знам – не успях да намеря това нейно мнение до момента.

Така, или иначе, ключът за „палатката“ е у Слави. И ключът за скорошни нови парламентарни избори, ако се довери на социологическите пророци, че тогава ще бъде първа политическа сила. Въпросът е иска ли Слави да е лидер на първа политическа сила, т.е. да се нагърби с пълната отговорност за властта. Ако иска – значи чакаме нови избори. Ако не, може да се договори с ГЕРБ, плюс ДПС – подкрепа задкулисно, ако ВМРО не влезе, както вероятно ще стане. Ще се договорят за мажоритарна избирателна система и за политики на базата на общата им същност – популизма.

Този вариант ми изглежда по-логичен, отколкото Слави да се нагърби с коалиция, включваща Христо Иванов, Мая Манолова, Татяна Дончева, че и тотално деструктивираната БСП, нищо, че това изглежда обединение на протестния вот. Проблемът му ще е невероятно голям, защото подобно обединение е просто невъзможно за повече от 2 месеца еуфория. Да, на мен ще ми е много забавно и интересно да видя как Слави строява в две редици изброените горе както правел със сценаристите си, но мислю, че на него няма да му е нита забавно, още по-малко приятно. Както писах преди 2-3 месеца, той не е глупав и знае, че тези ще го повлекат здраво надолу. Между тях самите няма обединяваща градивна идея, а е невъзможно с тях за говори за своя център – мажоритарната избирателна система, защото при такава никой от тях не би помирисал властта и парламента докато е жив.

Какво друго стана? Важното – роди се нова левица. Имам предвид „Демократична България“ – обединение, което е прогресистко и либерално, т.е. по всички стандарти в света – е левица. Само в България, нямам представа защо, му викаме десница, но все някога ще оправим посоките.

Онова, което наричахме левица – БСП, катастрофира зверски. От години го пиша, а откак си избраха Корнелия и завиха в съвсем погрешната посока – почти непрекъснато го напомням. Пишех го и го пиша не защото искам да ги дразня (винаги съм смятала, че за да има читаво дясно, трябва да има и читаво ляво), а защото беше очевадно за всички, освен за тях, че препускат с развени стари знамена право към пропаст. Не друг, а издигнатият от тях президент, съкрати пътя им към пропастта с шута(„Мутри вън!“)). На всичкото отгоре няма да могат да му го върнат, защото ще се окаже единственото храстче, за което са се хванали, преди свободния полет към тоталната маргинализация.

ДПС също загубиха – нещо, което не се каза досега – загубиха „златното ключе“, или теглилките на кантара на властта и Слави ги намери.

Загубиха ли ГЕРБ, нищо че са първа политическа сила? Това предстои да видим. Като такава имат още козове, но за изигриването им вече ще трябва страхотен майсторлък. Въпросът е имат ли майсторите и ще ги пуснат ли в игра?

Изобщо – стахотно интересно шоу ни чака. Има само един проблем – билетите ще са скъпи, а присъствието на всички ни задължително. Зрелищата ще са страхотни – дано да са по-кратки, но хлябът (застой и изчакване на бизнеса в ситуация на непредвидимост, липса на инвестиции и т.н.) ще е кът.


image0 (9K)