През погледа на главния редактор: Ще спечели ли някой на 4 април?

Живка Кехайова

Всеки се интересува тези дни кой ще спечели изборите. А въпросът е ще спечели ли някой на 4 април?

Все по-очевидно е, че първа политическа сила ще бъде ГЕРБ – и това няма да стане заради купен вот, или шашми – такъв вот най-много, плюс партийното ядро, да стигне само за оставане в парламента на която и да е партия. Ще спечели ГЕРБ, защото дори и некачествено, поне работи за разлика от предходните и наредените днес да докопат паничката. И защото поема отговорност някаква, за разлика от всички останали, които демонстрираха пълна безотговорност и безхаберие през цялото време, най-вече за най-важните проблеми, касаещи реално гражданите. Опонентите го знаят и ако някои от тях са умни, е редно да си направят изводите за политическото си поведение и предизборните си програми.

Тъжното е, че ГЕРБ ще спечели не защото е най-доброто бъдеще на България, а защото срещу тях застават не разумни хора с разумни послания, а агресивно драпащи към „слънцето-власт“ на всяка цена. Дори когато е ядосан, много ядосан, българинът все пак не е самоубиец – така е оцелял.

Аз не съм сред избирателите на ГЕРБ( харесва ми програмата на малка и без никакъв шанс за парламента партия, а моят избор е да подкрепям идеи) – не харесвам популизма им, но оценявам потенциала им и ако съм ядосана, то е защото не искат да го постигнат като позволят на не малкото си добри и подготвени кадри, да променят ГЕРБ и политиките в наложителната посока на модернизация. Дали ще спечелят, печелейки изборите? От тях зависи. ГЕРБ повече няма да може да управлява, с когото и да е в коалиция, по досегашния начин. Би трябвало умните там да го знаят. Ако не са готови да сменят начина – и форма, и същност, нормално е да се откажат от съставянето на кабинет, да се реорганизират, променят и да чакат на гюме провала на онези след тях. Лошото е, че този провал ще го платим ние – гражданите пак и отново със страшна сила.

Може ли БСП да спечели на 4 април? Може – ако тогава се освести, прати Корнелия Нинова на заслужена почивка, осъвремени си не само лидерите, но и лявата идея. Тогава всъщност може да спечели много. Може и да загуби много, ако ГЕРБ й подарят съставянето на правителство. Ще получи за малко властта и това ще е краят на столетницата. Ако в БСП не знаят, че нямат в момента потенциала да управляват нищо, дори себе си, значи вече са си отишли, но още не го  признават. А там има умни, кадърни хора, които могат да създадат умна левица. Време е да го поискат.

Ако БСП изненада всички ни и прояви мъдрост да се откаже от мандата в полза на дребосъците, те трябва да са наясно, че в перспектива нищо не печелят. Но те са наясно с това и всъщност ги интересуват само краткосрочните придобивки – това личи от посланията и програмите им. Ако им падне, ще съставят кабинет – вероятно нещо като програмен, нещо като експертен и буквално за месец-два ще се опитат да свършат краткосрочното – обикновено спиране на определени дела, придобиване на определени неща… дреболийки. Защото едва ли са толкова тъпи да не осъзнават, че без експертен и административен потенциал, с парламент, в който големите ще блокират всеки техен напън, властта им ще се мери с часове и дни, не с години. И след властта им, никоя от тях няма да я има, освен като дребен маргинал.

На 4 април ще гласуваме. И трябва да гласуваме, за да поеме всеки един от нас личната си отговорност. Ще се наложи да се научим да поемаме личната си отговорност – за живота си, за работата си, за семейството си, за постъпките и поведението си, за политиците, които излъчваме да управляват България, защото те са наше отражение.

А ще се наложи, защото въпросът, който виси нерешен и ще продължи да виси нерешен и след неделя, е: „Осъзнаваме ли нивото си като общество и всеки един прави ли нужното това ниво да израсне до там, че да създаде друг тип политически субекти и политически личности“?

И още нещо, не само ГЕРБ няма да могат да продължат да управляват както досега, протестърите също няма да могат да печелят популярност с протести като предишните. Нормалният българин още в края на лятото доказа, че е гнуслив към мръсотията и глупостта. Протестърите обясняваха, че 60-70% от българите не одобряват управлението на ГЕРБ и следователно имат тази поддръжка. В това бе глупостта им и глупостта на партитите, които създадоха. Със сигурност мнозинството не осдобрява досегашното управление по много причини, но нито една от тях не е, че одобрява каквото и да било от останалите в протеста след първите му 3 седмици, когато имаше потенциал за нещо различно. След тези 3 първи седмици, българите получиха, наблюдавайки протеста, особено гротескното огледало на онази част от хората, чиято злоба, маргиналност, зависимости и т.н. отвращават (ковчези, клетви, яйца, мръсотия, агресия).

За съжаление са само онези, които не успяха навреме да го забележат, окрилени от екстаза да изявят свободата си революционно и днес са смачкани от разочарование, или притиснати от мълчанието си, за да не признаят грешката. Надявам се точно тези хора следващият път да са по-прозорливи, вече не всеядни и да предадат придобитата мъдрост на следващите млади.

Задължително е да внимаваш кой точно се строява до теб и още повече – кой се оказва на чело. Сериозната промяна, цивилизационната промяна няма да дойде докато не сме готови за нея като общество. Последната година го доказа. Промяната, идваща преди това, може да е само за зло, защото само се маскира като промяна.


image0 (9K)