През погледа на главния редактор: Скандално некадърна гротеска в НС, дори некадърно шоу не е

Живка Кехайова

Скандално некадърна гротеска в НС, дори некадърно шоу не е – и във втория парламентарен ден.

ИТН се оплетоха с мажоритарната избирателна система. Във фесбук профила си Слави Трифонов заяви, че, ще чакат един стабилен и спокоен парламент, за да я приемат – сега ГЕРБ трябвало да изчезне. Имам два въпроса – при положение, че не се очаква поне в следващите 20 години нито един спокоен и стабилен парламент никъде в Европа, къде точно ще го търсят този парламент? Вторият е по-важен: какво мисли да направи г-н Трифонов с онези близо 900 000 българи (доста повече от подкрепилите него), които подкрепиха ГЕРБ? Как точно ще ги изчезне?

Още по-странен бе въпросът му защо ГЕРБ досега не били въвели мажоритарна избирателна система на базата на неговия референдум? Аз нямам спомен точно тази избирателна система да е била някога приоритет на ГЕРБ, но пък всички знаем, че засега е единственият приоритет, обявен от ИТН. Разбирам също и защо ГЕРБ сега решиха, че мажоритарността е за предпочитане, гледайки що за странни същества щъкат из това НС. В същото време сценаристът му Тошко Йорданов обяви, че следващите редовни, или предсрочни избори ще са по мажоритарна система, но няма да я приемат, заедно с ГЕРБ. А как? Ще забранят на 75-те депутати на ГЕРБ да гласуват, или ще задължат депутатите на малкоте партии да гласуват, при положение, че те знаят, че при мажоритарна избирателна система, дори няма да приближат до властта? Освен това, кого да слушаме – Слави, или Тошко?

Преди изборите, абсолютно всички политически сили заявиха, че разработеният от ГЕРБ Национален план за развитие е лош. След изборите и новото сформирано мнозинство на принципа „анти“, Томислав Дончев каза, че след като този План за развитие не отговаря на техните идеи, няма да го внесе, а ще им остави те да го променят съобразно идеите си за управление. Днес обаче всички „антита“ внезапно решиха, че Планът за развитие не бил на ГЕРБ, а бил националният такъв, явно си е добър, явно и те кой знае какви идеи нямат, камо ли пък да ги съгласуват с институциите на ЕС – и НС трябва да задължи правителството в оставка да го внесе до 30 април. Аз съм доволна – планът трябва да бъде внесен, защото България има належаща нужда от тези 12 млрд. колкото може по-скоро. Въпросът е разбраха ли „антитата“, че политиката на омраза може да доведе до самоунищожение – т.е. до управление в безпаричие. Вярно – те ще оцелеят, но за болшинството граждани и бизнеси не съм сигурна. Че ако наистина искат промяна, тя няма да дойде с „анти“, а с уважение към всички граждани и представителите им. 

ДБ пък обявиха, че са внесли Законопроект за промени в Конституцията. Само че в пленарна зала, след конкретен въпрос по процедурата от страна на ПГ на ГЕРБ, стана ясно, че нещо е внесено от ДБ, но не е Законопроект – дори няма задължителните минимум 60 подписа. Нали точно правото е каузата на ДБ и Христо Иванов е юрист – следователно не е възможно да не знае, че не е внесъл Законопроект, кого тогава се опитваше да излъже при обявяването му?

Един единствен човек днес се държа достойно и с достойнство в НС и това бе проф. Костадин Ангелов.

Що се отнася до „мутрите“, единственото приятно усещане по отношение на поведението им в пленарна зала е, когато новата и между другото много симпатична председателка на НС, се обръща към тяхната парламентарна група с : да, „Изправи се! Мутри вън!“… Звучи като оптимистичен парламентарен призив.

Ако не стане ясно, че големите партии не изчезват по желание на малките, колкото и да са агресивни последните, защото зад партиите стои определен брой живи хора с реални интереси и права, които никой няма право да им отнема, ако има дори малка претенция за демократичност, това НС ще е най-грозното и най-безплодното, което сме имали.

А мислех, че предишното е отвратително.