През погледа на главния редактор: Предложение за ситуацията със Северна Македония

Живка Кехайова

Предложение за ситуацията със Северна Македония – да сключим договор не за съвместна работа на Комисията за изчистване на историческите спорове, а за наемане на примерно 3-ма авторитетни, световно известни историк, археолог, етнограф. Може и повече, ако можем да им платим.

Да им струпаме на експертите всички исторически източници, с които разполагат и България, и Северна Македония, да речем за срок от 3 години, като през това време никой няма право да се меси в работата им и да ги безпокои. В договора да бъде упоменато, че заключението и историческият разказ на тези световни авторитети за събитията и личностите ще бъде приет безпрекословно от двете страни и изучаван в училищата и в двете страни.

Защо го предлагам ли? Ами защото иначе Северна Македония може да не започне разговори за присъединяване към ЕС заради ветото на България по повод историческите спорове – което ще е изключително жалко и наистина недобросъседско. От друга страна, без външен и неутрален арбитър Северна Македония ще продължи здраво да си измисля история, заради комплекса, че все още обществото й не е станало нация. Но пък то с измислена история съвсем няма да стане нация.

Разбира се, че българският исторически разказ също е изопачен – всички народи го правят, защото историята, освен всичко друго, има и политически функции. Преди години си направих труда да прочета историите на Балканските народи, които те смятат за официални и които преподават. Според прочетеното мога да твърдя, че ние и всичките ни най-близки съседи, може и да живеем на една територия, но определено и със сигурност – в различни светове и реалности. Ако човек чете историите ни и ги приеме за истина, значи е доказана и паралелната реалност.

Предложението ми е така да се процедира при всички подобни спорове за история и да започне най-сетне подготовката за създаването на една обща история на Земята. Защото, ако създадем такава, общият разказ за всички ни, ще е твърде поучителен – няма да има добри и лоши, например.

Струва ми се и може би произтичащите от него политически модели ще се окажат различни и по-перспективни, за разлика от тези, в които сега сме потънали.


image0 (9K)