През погледа на главния редактор: Последна предизборна седмица

Живка Кехайова

Днес започна последната предизборна седмица. До петък, когато ще публикувам свой обобщенq предизборен политически анализ и прогноза, ще се опитам всеки ден да предизвиквам размисъл.

Защото неразумното гласуване обикновено води до катастрофално управление (ако неразумните се окажат мнозинство), или до пълно социално изключване – ако са малцинство.

Видовете демокрации днес в света са твърде много и разликите между тях са понякога възлови. В общи линии, единственото сходно все още остава – доминация на мнозинството над малцинството в управлението на държавата. При ниска избирателна активност и мнозинството, и малцинството, са повече от относителни. Нещо повече, от години теоретиците на демокрацията се опитват да изнамерят механизъм, който да не изключва малцинството от управлението. Засега няма ефективен такъв.

Предлагам днес да помислим за простичкия факт, че колкото и много партии да има, колкото и много платформи (у нас нито реалните партии са много, нито пък платформи има кой знае колко), винаги има групи и интереси, които не са представени от никого, точно защото, ако някой иска властта, трябва да отговори на интересите на максимален брой избиратели.

Помислете, коя политическа сила поне включва вашите интереси в идеите си за управление. Да изберем оня и да взмем да свалим другия, не е въпрос от сферата на интересите. Дори да стане едното, или другото, пак не печелите, ако сте гласували за управление, което не се интересува от вашите проблеми и потребности.

Още по-ясно: Неграмотният трайно безработен, съществуващ на базата на социални помощи, няма еднакви интереси с тези на предприемача, стремящ се да бъде постигната бизнес среда за максимална реализация на потенциала му. Квалифицираният човек с важни за пазара на труда качества и способности, има повече общи интереси с предприемача, отколкото с неквалифицирания работник, извършващ отмираща форма на труд – нищо, че и двамата са работници. Единствените общи интереси между всички групи изглеждат образование и здравеопазване, но и това не е съвсем така. За една група е важно достъпно, безплатно, пък даже и не особено технологично здравеопазване, за друга група – елитните работници, чиито работодатели са се погрижили за сериозни и цялостни здравни застраховки (за щастие стават все повече и у нас), е важно развитие на високотехнологично и най-модерно здравеопазване. Същото касае и образованието…

Не са еднакви и интересите на предприемачите – нищо, че всички са такива. Могат да бъдат дори диаметрално противоположни, в зависимост от това в каква област е бизнесът. Най-ярката разлика се вижда между т.н. традиционен и високотехнологичния.

Така че, преценете вие къде сте по социалната стълбица и има ли някой, който защитава важните за вас неща, или поне близки такива. Разумните гласуват за себе си, не „За“ и „Против“ този и онзи.