През погледа на главния редактор: Нека да има наблюдатели от ОССЕ

Живка Кехайова

Днес представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) се срещнаха с премиера и президента.

Те са част от международна мисия за наблюдение на изборите за народни представители в България на 4 април. Чудесно! Така поне спекулациите за евентуално подменен вот ще спрат и много хора, които считаха това за аргумент да не гласуват, може пък да пробват себе си в ролята на „обществени животни“ (по Аристотел).

Сега – ясно че Отровните, плюс Мая ще имат неочакван проблем – те заявиха, че ще протестират срещу резултата от бъдещите избори още преди да почне предизборната кампания (ще се въздържа от квалификациите, които ми хрумват и само ще попитам – ами ако минат заветните 4%?), но тях не мога да ги мисля.

Представителите на ОССЕ ще наблюдават български избори за девети път. И това е добре – запознати са с местните проблеми и несъвършенства (има ги във всяка избирателна система). За пръв път обаче ще наблюдават наши избори в пандемия и наистина ще е добре, както за нас, така и за останалите страни, да бъде направен обективен и професионален анализ на слабостите и на добрите решения при такива условия.

За самите нас ще е добре някой от вън, при това с международен авторитет, да ни каже ясно: Резултатът е този, или пък – резултатът е опорочен“, защото очевидно не сме способни да вярваме в самите себе си и на своите институции, които са наше отражение.

Из фейса прочетох коментар, който обясняваше защо няма български щам на корона вируса. Според автора българският щам веднага щял да изгради антитела срещу себе си и… до там. Добре казано, но тъжно!