През погледа на главния редактор: Какво стана ясно днес?

Живка Кехайова

Днес стана ясно онова, което си знаехме и преди консултациите на президента с партиите и коалициите от 45-то НС.

Две са партиите, които имат проекти за кабинет – ГЕРБ и ДБ. ГЕРБ ще получи мандата, но може и да не внесе проекта си за правителство, защото е безсмислено при новото мнозинство. ДБ не смята, че има мандат от избирателите да внася проекта си, дори да получи трети мандат.

Единственият възможен кабинет, който пък всички биха подкрепили с условия, или без, е на ИТН. Затова пък никой не знае, включително играчите от новото мнозинство, ИТН ще представи ли такъв, или не. Може пък да са казали на президента, но едва ли.

Всички партии и коалиции, без ИТН, декларират, че предпочитат създаването на правителство, за да има шанс, ако не за справяне, то поне за някакви действия по отношение на здравната и икономическата криза.

В същото време, дори в уводните си и заключителните си думи при президента, дават да се разбере по-скоро, че са в предизборна битка, а не в етап на структуриране на управлението на държавата. Или не искат да губят форма, ако ИТН се откаже от мандат и изборите са през юли, или пък са убедени, че се тръгва към нови избори, без значение как ще се справят с кризите избирателите им, следователно няма защо да сменят реториката.

Ще видим, съвсем скоро при това.

 

 


image0 (9K)