През погледа на главния редактор: Какво трябва да гледаме, когато ни представят предизборните програми

Живка Кехайова

Какво трябва да гледаме, когато ни представят предизборните програми, е важен въпрос, защото у нас ще влязат едни 12 млрд. евро, от чийто начин на похарчване зависи твърде много.

Зависи всъщност това ще продължаваме ли да крепим някакси вече остаряла и неефективна в доста свои сфери икономика, или ще се подготвим за крачка към по-модерна и печеливша такава.

На първо място, моментално трябва да отхвърлим всяка програма, в която е посочено, че въпросната партия, ако дойде на власт, ще вдигне заплати и пенсии, ако ясно не е посочено как. Защото няма, просто НЯМА вариант държавата да разпореди на бизнеса да вдигне заплатите, или пък държавата да вдигне пенсиите (без достатъчно добър растеж на средствата в Бюджета, който пак идва от бизнеса). Едни пари на калпак, ей така, от добро сърце, никой на никого няма да даде, най-малкото от въпросните 12 млрд., които ще дойдат само и единствено на база ясни проекти и то не социални. Ако пък реши да изпразни хазната и да ги даде, това ще е супер безсмислено упражнение – това би предизвикало инфлация и тя би ги погълнала за дни.

Внимание заслужават само програми, които ясно посочват: инвестиции на база анализи и проекти в модерни и с висока добавена стойност икономически направления. За да е възможно това са нужни много неща, но пет са абсолютно задължителни – инфраструктура, модерни икономически зони, подходящо данъчно законодателство, ниво на образование във въпросните сфери, административна реформа (облекчения и електронизация). Знам колко досадно за мнозина е да слушат за инфраструктура, но истината е, че България остава държавата в ЕС с най-малко магистрали и добри пътища. Колкото и да свързваме тази тема с мащабна корупция, строителството трябва да продължи на всяка цена с ускорени темпове и инвестиции, защото без инфраструктура, сериозен бизнес няма, услуги и туризъм – също.  Ако се предлага и по-ефективен контрол – супер.

Важно!!! Чуете ли програма, предвиждаща увеличаване на данъците за богатите с цел поизравняване на стандарта, да знаете, че е свръх популистка и просто лъже. В момента дори най-развитите държави тръгват да намаляват данъците, особено за икономически най-активните, т.е. богатите, за да ги задържат в икономиките си и те да работят за икономическия растеж на съответната държава. Защото притиснати, тези хора просто отиват да работят някъде другаде. Ако ги облагат пък само като физически лица – т.е. най-високи данъци за максимален осигурителен доход, просто въпросният доход ще изчезне, или ще се регистрират като юридически лица и т.н. Дори малко да се вдигне приходът в хазната от подобни пагубни маневри с цел спечелване на популярност сред най-бедните, това с нищо няма да помогне на въпросните най-бедни. Пак ще са си такива и дори по-зле при по-малко работни места.

Напротив – ако има целево подпомагане за бързо излизане на бизнеса от стагнация, важно е на първо място то да бъде за най-печелившите браншове с висока добавена стойност и висока производителност, чието разрастване и привличане на нови подобни високотехнологични играчи, гарантира по-високо заплащане на труда.

Ако четете за сериозна здравна и образователна реформа – това е чудесно, но после да не мрънкате, че този тип реформи са наистина тежки (според мен са наложителни обаче) и преминават през сериозна оптимизация – на брой болници, закриване на болници в малки населени места, закриване на ненужни университети и училища, затягане на прием и учене с цел реална подготовка на истински кадри за пазара на труда.

Внимание! Акцентът върху по-голяма законност е задължителен, ако ще вървим напред и нагоре, а не надолу, но… Чуете ли, че някой ще реформира само прокуратурата, а друг – само съда, да знаете, че яко ви пързаля и гледа само да премахне някое звено, което лично на него не му е удобно. Или всичко и то на базата на отдавна известни работещи в цивилизования свят закони, или си говорим само за разчистване на сметки.