През погледа на главния редактор: Има ли сделка между ДБ и президента?

Живка Кехайова

Като следя изявите на ДБ преди и след изборите, особено тези на ген. Атанасов (например по БТВ), ми хрумна въпроса има ли сделка между ДБ и президента

А ми хрумна, защото очевидно, за разлика от ИТН и Слави, който мълчи, ДБ не мълчи. Системното внушение е, че макар и с много по-малко проценти от ИТН, ДБ може да управлява и е готова да го направи. Ще подкрепи и ще участва в правителство на ИТН – до тук добре, но ген. Атанасов, позабравил за главния коз, довел до повишаването на изборния резултат на ДБ – акцията Росенец, смята, че няма проблем да участва в правителство на малцинството, подкрепено от БСП и ДПС.  – „Да ги изгоним от залата, ако искат да подкрепят правителството, ли?“ – реторично пита Атанасов, съвсем забравил, че ДБ излезе на гребена на вълната именно с реториката, че ще отстрани завинаги ДПС от властта (която то мълчаливо подкрепя). Оказва се, че няма проблем ДПС да продължи мълчаливо да подкрепя. Явно на ген. Атанасов е поверена ролята да ги казва тези нещица овреме, за да не се налага на Христо Иванов да ги говори, че става съвсем цинично.

А усещането е, че ДБ не мисли толкова за евентуалното правителство на Слави, колкото подготвя обществеността да приеме подкрепата на ДПС и БСП за тяхно такова, ако третият мандат им бъде връчен от президента в случай, че ИТН не състави правителство (нещо, твърде вероятно). А всъщност президентът няма на кого друг да даде третия мандат – на БСП е безсмислено – не биха могли да съставят правителство, защото няма да бъдат подкрепени от партиите на протеста, ако мандатът е техен. Не би могъл да го даде на „Изправи се! Мутри вън“ не само защото не стигнаха и 5%, а и защото е твърде явно да подари мандат на създадената с неговия призив коалицийка. На ДПС посмъртно няма да го връчи, особено след като те ясно декларираха, че няма да го подкрепят за втори мандат.

Та въртят ми се едни такива нелогично логични въпроси. Интересно нещо е българската политика.


image0 (9K)