През погледа на главния редактор: Има ли значение кога Слави ще трябва да направи компромис – сега, или 150 млн. по-късно?

Живка Кехайова

Слави няма да спечели нови избори с мнозинство. Дори да стане чудо и ИТН да е първа политическа сила (с три пъти повече гласове от чужбина), пак няма да може да състави правителство без компромис

При нови парламентарни избори веднага след тези, по-вероятно е процентите му да паднат. Ще паднат и тези на ДБ, защото побързаха да си покажат рогата и дори техни избиратели взеха да осъзнават, че рогата обичайно вървят и с опашка.

Що се отнася до мутрите, вероятно ще поканят и Черепа, за да е пълен състава, да има малко свежи инвестиции и да притурят 3% отгоре, но ми се ще да вярвам, че тогава поне Татяна Дончева ще се измъкне от тази тиня. Чудя се как умна жена като нея (винаги ми е била симпатична, когато сме правили интервюта с нея въпреки полярно различните ни идеи – вярно, преди доста години) цопна така грозно в тинята, или пък я цопнаха. Дано не е ефект на възрастта!

Вероятно патриотите пак ще са три формации на едни следващи избори – ВМРО, НФСБ и „Воля“. Така ще докарат до над 4%.

ГЕРБ трудно ще падне много под сегашните си проценти – като гледам коментарите, мнозина само за 2 дни след изборите, като видяха резултата и безрезултатното бъдеще, изпитаха остра носталгия по предвидимата стабилност, дори и да не е дотам чистичка и спретната.

Ресурс от гласове за вземане, май ще има само от БСП, защото Корнелия ще продължи да оглавява столетницата и това е надежда за всички други партии.

Така, или иначе, при това насипно общество, всеки бъдещ парламент ще е все така насипен и следователно кабинет без кардинален компромис няма да може да бъде съставен не само сега, не само наесен, а и в следващите години.

Освен това, помислете малко и за президента. И него го чакат избори. Как ще прави кампания без обект, срещу когото да говори съскащо. Цял мандат тренира, пръкна отровните и какво – няма и 5%. ДПС го не ще вече, БСП ще му се увеси, точно като пада… И неговата няма да е лесна.

И в един следващ парламент пак няма да попаднат читави партии – от малкото, дето ги има, или още по-добре – от умно създадени, но от умни българи в България. Нито време има, нито пък обществото ни, точно сега, би гласувало за читави – няма потенциала да ги различи, още по-малко ще ги поиска – читавите не обещават чудеса.