През погледа на главния редактор: „Зелен“ паспорт за ваксинираните. Това не нарушава ли човешките права?

Живка Кехайова

„Зелен“ паспорт за ваксинираните. Това не нарушава ли човешките права?

 

 

В Израел отново откритите публични места могат да се посещават само от хора, които притежават така наречения „зелен пропуск“. Това е официален документ, който се издава само на ваксинирани граждани и на такива, които са преболедували Ковид-19 и имат имунитет.
Гръцкият министър на туризма Хари Теохарис е призовал евролидерите по-бързо да прегърнат идеята за сертификати за ваксинация, които ще позволят масовите пътувания да бъдат възобновени, пише днес „Файненшъл таймс“. Атина се стреми да възстанови туристическата индустрия, която тежко пострада от коронавирусната пандемия.

Въвеждането на ваксинационни паспорти може да позволи пътувания за отдих и по работа между страни след имунизация ще бъде обсъдено на среща на върха на ЕС, която започва в четвъртък.

Привържениците на идеята се позовават на това, че подобен инструмент е съществувал и досега, но за някои страни и някои заболявания, или пък за социалната адаптация на децата при записването им в детски заведения, където имунизациите са задължителен критерий.

 Поставянето на ваксина срещу жълта треска е задължително за влизане в някои държави – или за всички пристигащи (както във Френска Гвиана), или за идващите от африкански и южноамерикански страни, където тази болест е ендемична. Центровете за ваксиниране издават ваксинационна книжка, официално наречена „международно удостоверение за ваксиниране или профилактика“ – жълта на цвят, призната от Световната здравна организация (СЗО). „Може да се очаква резолюция по искане на страните-членки“ на СЗО, „за да бъде спомената в международната ваксинационна книжка и ваксинацията срещу Covid . Такъв инструмент вече съществува“, посочи неотдавна Антоан Флао, преподавател по епидемиология в Женевския университет. Ваксинирането на малките деца пък е задължително за „вписване“ в колектива във всички цивилизовани страни. 

В общи линии същността на тази философия е, че няма нищо нередно социално отговорните хора в едно общество да се ползват от повече права, от социално безотговорните. Изборът да не ваксинираш детето си, е личния ти избор да го държиш в изолация и лично решение да не се ползваш от правата то да посещава детски заведениа, а някъде и училища. Същата презумпция ползват в Израел, Гърция и други, най-вче туристически страни по повод ковид ваксината.

На обратния полюс е тезата, че въвеждането на подобен документ, гарантиращ права за свободен живот и пътуване за определена част от гражданите, пък дори и това да е по-голямата част, въвежда разделение от типа „граждани на две скорости“. И е възможно това да доведе до силно обществено напрежение.

Защитниците на „Зелените паспорти“ не виждат противоречие в документа за ваксина и гарантираните от него свободи, и доброволността на имунизацията. Според тях изборът да не се ваксинираш е доброволен отказ от права.

Противниците с право се тревожат, че официализиране на правата на ваксинираните ще се разпростре и върху права за работа – т.е. работодателят съвсем официално ще може да подбира само ваксинирани, а и да освобождава неваксинирани – като хора под риск, или пък да не им плаща здравни осигуровки, защото сами поставят здравето си под риск. Не че вече не се прави при подбора на кадри, но не е официално и неваксинираният може да защити правата си по съдебен ред, а иначе няма да може.

Според мен не само в четвъртък, но и още дълго страните от ЕС няма да предприемат стъпки в желаната от Гърция и сие посока. И не бива. Няма нужда от още разделителни линии между гражданите. 

Друг е въпросът, че на практика никой не може да спре частните компании – за превози и полети, туризъм и какво ли не, да въвеждат желаните от самите тях правила. Шефът на австралийската авиокомпания Кантас пръв спомена още през ноември, че е „необходимо“ пътуващите с международни полети да се приемат на борда, само ако са ваксинирани срещу КОВИД-19. Последваха подобни коментари от други компании и правителствени служители, подчертали, че с този сертификат ще може да бъдат избегнати карантинните мерки при влизане в дадена страна.

А компаниите от Залива – Емирейтс и Етихад, ще изпробват скоро пътническите пропуски, разработени от Международната асоциация за въздушен транспорт („IATA Travel Pass“) – приложение, чрез което пътниците ще могат „да проверят дали тестът им преди полета или ваксинирането отговарят на изискванията там, закъдето пътуват“.

Всеки казус влече след себе си куп непредвидими последствия, но регулацията не трябва да изправя едни хора срещу други хора, или да ги дели на категории.


image0 (9K)