През погледа на главния редактор: Двата варианта

Живка Кехайова

Двата варианта са ясни – създаване на правителство и тръгване към нови избори. Президентът вече правел сондажи за второто, пишат и предвиждал избори през втората половина на юли.

Първи вариант:  Коалиционно правителство с квотата на Слави и участието на ИТН, ДП и „Изправи се! Мутри вън“, подкрепено от БСП, ДПС и ГЕРБ – крайно нестабилно с опит да се съчетаят три абсолютно различни и разнопосочни програми. Правителство на трите протестърски и БСП – значително по-стабилно, но поставящо в зависимост протестърите от столетницата и крайно не добро за имиджа им, плюс съчетаване на 4 противоречиви програми. Правителство на ИТН с мандата на ИТН и ГЕРБ – максимално стабилно (програмите им са на практика еднакви, а само ГЕРБ уважиха референдума му, така че и мажоритарната система може да мине), но крайно малко вероятно заради имиджа и яхнатата вълна анти ГЕРБ, която е двигателя за високия резултат на Слави. Други комбинации са още по-малко вероятни.

Втори вариант – нови избори преди президентските (няма да са заедно). Нов парламент през септември, но вече вероятно с участието освен на сегашните 6 партии – и на Черепа, патриотите (обедиени), а може и още някой. Ще може ли Слави да стане първа политическа сила – малко вероятно. Разочарованието в редиците вече се усеща, а вероятно и другите протестърски партии няма да вдигнат резултат, по-скоро ще свалят. Ясно се вижда, че едно е да играеш на политика, друго е да влезеш в нея и съвсем трето да си изцапаш ръцете, или имиджа с реална работа. Дори ИТН да стане първа политическа сила (почти невъзможно, според мен), пак ще се наложи да се оцапа с някой от големите, или да взриви отвътре управлението си в широка коалиция с малките – просто интересите и програмите им във възлови идеи и направления, са абсолютно противоположни за едни неща и взаимоизключващи се за други. Да не говорим за отбор от лидери свръхегоцентрици до един – ще ми е интересно това да го видя, но колкото и да ме мори любопитството и на мен не ми се плаща цената за зрелището.

И така – какво си избирате? По-добре отсега да започнем да мислим, защото времето е кратко, пораженията ще са много, а аз за момента не знам кое от всичко това би ми харесало като възможно най-малкото зло.

Според вас кое е най-малкото зло?

Че после ни чакат и президентски избори…


image0 (9K)