През погледа на главния редактор: Внимание! Агресивната глупост е заразна. Стоп!

Живка Кехайова

Внимание! Агресивната глупост е заразна. При това става въпрос за тежка заразна аномалия, която убива. В случая ни убива като общност, народ, нация, държава.

Не че преди нямаше дивотии в мрежата, но през последната седмица нещата ескалираха и картината, която „рисуват“ е на хора, загубили себе си някъде между: “ да ударя, че може да ме ударят“ и „да обидя, че ме обиждат“.

Антиваксъри и антиковиди публикуват глупости от сайтове без адрес и координати в маниакална фаза на „просветителство“. Не е ясно какво им пречат онези, които се ваксинират – просто им пречи, че някой мисли различно. Обратно – онези про- им отговарят със същата злост – което е абсолютно безсмислено и не по-малко глупаво. Диалог няма. Диалогът изисква уважение и изслушване на аргументи, разбиране, дори да няма приемане, изисква най-вече възпитание. Няма ги и от двете страни.

Същата история по отношение на политическите субекти. Четящите какво всъщност предлагат партиите, за да преценят кое е реалистично, кое е нужно, кое е безумие неприложимо, кое е популизъм…, не коментират, а мислят и вземат отношение само от време на време, когато са истински провокирани от безкрайната агресивна глупост на коментиращите. Болшинството, държащи непременно да си изкажат мнението – явно никой никъде другаде не ги чува, доказват безапелационно безкрайността на глупостта, съответно и на агресията в нея.

Стоп! Преди да покажете колко елементарни може да бъдете, спрете! Онези, които все още са запазили способност да мислят – премислете! Пак напишете мнението си, но като цивилизовани хора, или поне като хора! Опитайте се да разговаряте и вероятно ще откриете, че имате много повече общо с този „срещу“ вас, отколкото сте си мислили. Той може да вижда света различно – все пак изходната точка винаги е личният опит, но едва ли е по-лош. Може пък да сте наравно.

Който и да дойде на власт, колкото и да си сложат, или да не си сложат ваксини, ще трябва да живеем заедно в България, или заедно да унищожим България, унищожавайки се един друг. И не, не сме врагове. Дори да мислим различно, не сме врагове. Не и докато не се обезчовечим напълно. Мислете!!! Не е толкова страшно! Само е отговорно, но пък безотговорните, така или иначе нямат място в което и да е общество, освен като товар.