През погледа на главния редактор: Какво всъщност иска българското общество?

Живка Кехайова

Какво всъщност иска българското общество? Време е да разберем.

Досега, десетилетия наред, разбрахме само какво не иска и съвсем малко от това какво иска, но пък то е в противоречие с неисканото. 

Не поиска лустрация, но пък и не иска бивши и настоящи членове на БКП/БСП да го управляват повече след натрупания опит от Лукановата зима, Жан-Виденовия инфлационен шок и управлението на Тристранната коалиция, при което Мая Манолова предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а БСП гласува предложението.

Не иска магистрали, детски градини, спортни зали, санирани жилища, икономически зони…, но иска да шофира по магистрали, да има детска градина за всяко дете, да ходи на концерти и международни спортни прояви и да не дава пари за топлото и студеното в жилището, което е добре да е с по-висока цена, когато го имаш и с ниска, ако ще го купуваш. И иска да има инвеститори(що пък им са икономическите зони и инфраструктурата) – ама истински, плащащи добре, със социална политика и по възможност без изискване за квалификация на работниците и служителите.

Не иска да плаща данъци! Работникът – защото не ще да храни разни безработни лентяи и администрация, работодателят – защото не ще да пълни търбуха на държавата и тя да му се бърка в бизнеса.  Но пък е задължително да има пари за пенсии и то добри, включително ако се разболеем, или инвалидизираме.

Не иска държавата да се меси в живота на гражданите и бизнеса, но иска държавата да защитава интересите им на всички нива и да отговаря с: „давам“ при всяка необходимост, не само свързаните с бедствия и аварии, но и свързаните с лична недалновидност или откровена некадърност.

Не иска да плаща за здравеопазване и образование, но иска те да разполагат с най-съвременна техника, талантливи, добре образовани учители, лекари и медицински персонал с достатъчен брой за индивидуална грижа към всеки пациент в добра и съвременна база с всички удобства. Да не забравяме – безплатни качествени лекарства и в извънболничната сфера, но без здравни застраховки и други „престъпни“ харчове.

Не иска да влизат европейски фондове, защото са с гадни изисквания и отнемат свобода, пък и пораждат корупция, но иска Европа да оправи тази държава, това общество и да го направи богато и проспериращо. Фондовете обаче да ги раздава на калпак – на всеки гражданин по равно и без никакви условия как да бъдат употребени.

Не иска популисти на власт, но иска когато се развика пред Министерски съвет, веднага да му бъде дадено исканото нещо.

Не иска независимо правосъдие, особено ако е настъпен от него, но иска такова за опонентите и враговете си. Не иска нито президент, нито парламент да имат намеса в предложенията за контролни съдийски и прокурорски висши органи, но не иска и самите гилдии да ги избират. Не иска слаб главен прокурор, зависим от която и да е структура, но иска контрулируем главен прокурор и то не от прокурорите, а от някой, или нещо друго.

Не иска ГЕРБ да управлява, но ги избира вече 3 пъти.

Не иска мутрите на власт, но зависи кои мутри – едните ги предпочита пред другите в зависимост около коя група мутри гравитира бизнеса му, работата му, кариерата му.

Не иска възпитани и образовани политици, защото „какви мъже са тия“. Не иска необразовани мъжкари-политици, защото ни излагат по света.

Не иска парламентарна република, защото мрази депутатите в НС – всички депутати без изключение, които сам избира.

Не иска президентска република, защото това намирисва на диктатура, пък и не е ясно кой ще е следващия президент.

Не иска депутатите да са 240 в обикновеното и 400 във Великото народно събрание – много са. Не иска да са и по-малко, защото тогава ще има по-малка представителност.

Не иска тази Конституция, защото в новото време създава проблеми и не са гарантирани правата на гражданите. Не иска и нова Конституция, защото текстове могат да предлагат нелюбими политици – при това всички, които имат някакви идеи, могат да предлагат. И нищо, че за промяната дори на една запетайка ще трябва да гласуват поне 2/3 от избраните от самия него нови народни представители.

Не иска България да е бедна страна с несъвършени системи и управление, но също така не иска да работи десетилетия (или столетия както е било в най-развитите страни), за да променя системата. Иска някой да оправи България, но в никакъв случай не иска България да е зависима от когото и да е, включително хипотетичния „някой“ (между другото последното е изява на най-ценният и зрял инстинкт на българите за оцеляване).

– И… можете сами да продължите с изброяването.

И така последните 30 години, 66 години от 1878 до 1944 година и едни 45 по средата, в които „другарите“ определяха какво да иска, или не иска обществото. Всъщност то не беше общество, а народ, т.е. не общност от граждани, а от биологични единици на обща територия.

Какво ще кажете да започнем един истински дебат какво искаме с конкретни предложения как да бъде постигнато. Пример: „Искаме да се повиши благосъстоянието! За целта се инвестира в такъв тип образование, търсят се целенасочено такъв тип инвестиции, на базата на такъв тип данъчно законодателство и такъв тип правна система… В перспектива от 30 години трябва да постигнем – икономика на високи технологии, да станем водеща туристическа страна, да запазим природата и да предложим модерно земеделие, и т.н. Внимание! Можем да постигнем само едно от тия – останалите отрасли, производства, услуги, могат да са само съпътстващи. С референдум ли ще определим посоката – много рисковано, чрез избор на читави икономисти и анализатори в нещо като проектна група ли (може да е с мажоритарни неполитически избори с образователен ценз за избирателите)…

Но да вземем решение и да заявим какво искаме – тогава почти няма значение от кого ще го искаме като изпълнителна и законодателна власт, защото те ще са длъжни да следват стриктно зададена посока, независимо от коя партия са, или от чия групировка.


image0 (9K)