През погледа на главния редактор: Заявка за управление, но мечтата става реалност, само при определени условия

Живка Кехайова

Заявка за управление, но мечтата става реалност, само при определени условия. Те са: поставен краен срок, т.е. реален план, спечелено доверие за този план и работещи механизми и инструменти първо за налагането му като визия, после и за изпълнението му

”Демократична България” в следващия парламент ще се бори да получи управленски мандат и да го реализира със сегашната извънпарламентарна опозиция, защото тези, които днес са в парламента – и управляващи, и опозиция, са статуквото, което ни доведе до това положение.”  – Това заяви пред БНТ съпредседателят на “Демократична България” и лидер на ДСБ ген. Атанас Атанасов. Той уточни, че към момента социологическите проучвания посочват Демократична България, Изправи се.БГ и партията на Слави Трифонов като извънпарламентарните политически сили, които ще влязат в следващия парламент.

Не е ясно обаче „Отровното трио“ в тяхна подкрепа ли гради комитетите по места? За партията на Черепа ли ги гради, или става въпрос за комитети, обслужващи политическия PR на изборите, съобразно заплащането.

За несведущите, в „Демократична България“ влизат ДСБ – „Демократи за силна България“, „ДА България“ и ПП „Зелено движение„, т.е. една дясна партия, една център-ляво и една лява (феноменът десни зелени още не се е появил никъде по света, но пък ние сме царе на новоизобретенията в политиката – спомнете си правителството на Симеон Сакскобургготски и БДП).

Припомних си социологическите проучвания на агенциите от октомври. По-нови и на поне няколко агенции по тази тема няма.

За Мая Манолова ситуацията при всички е несигурна – малко под 4%. Освен това, колкото и да е безхаберен десният избирател, няма как да забрави, че тъкмо Мая предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а левият по принцип не прощава на ренегатите отцепването от столетницата (виж АБВ, например).

За „Демократична България“ най-оптимистичната е около 8%. Все пак  на разумните хора колкото и да им харесва идеята за реформа в правораздаването и стоп на корупцията – която между другото е стартова за всеки стремящ се към властта политически субект у нас, няма как да им се проясни как на практика изглежда ляво-дясно-центристка икономическа програма и що за приоритети ще има.

Най-стабилно стои Слави Трифонов с около 15%. С други думи, дори да се случи такова нещо като правителство на малцинството, Слави Трифонов ще управлява – с когото си избере. Дори да избере точно тези партньори, а е малко вероятно, правителството ще е негово, а останалите ще са коалиционни партньори, т.е. ще се изпълнява основно неговата програма, която засега никой не знае каква е, подозирам и самият лидер.

С приблизителния си паритет от около 20% – различните агенции дават различни цифри около тази, ГЕРБ и БСП  дори по отделно, могат да блокират всяко парламентарно предложение при това без да броим ДПС. А трябва да си пълен политически неграмотник, ако не броиш ДПС, без значение дали ти харесва или не. С други думи при коалиция на малцинството, пак ДПС ще накланя везните ту натам, ту насам, в зависимост коя от големите ще подпре, съобразно интересите си.

Преведено на човешки език – пълна невъзможност за каквито и да е реформи, невъзможно управление на изпълнителна власт, дори да поникнат от някъде кадри на тези партии, поради абсолютно неработещ парламент.

Освен това, все си мисля, че шоумен, не шоумен, Слави Трифонов е видимо по-умен от останалите и ако ще самоубива ритуално досегашния си образ, вероятно би го направил в името на реално съуправление с някой от големите – който си избере. И пак ще е адски трудно такова управление. Работата на всяка от възможните конфигурации може лесно да бъде блокирана, ако останат и след март днешните им отношения.

За едно е прав ген. Атанасов – трябват разговори. И не само сред дребосъците. Българската политическа система или трябва да постигне консенсус – твърд и писмено договориран за основни приоритети и действия, независимо кой е на власт, или ни чакат трудни времена и жестоко изоставане на всички нива.

Ако не се променят рязко условията и нагласите, разбира се.


image0 (9K)